"Bila zaražena koronom"

Preminula trogodišnja djevojčica iz Vranja koja se liječila od leukemije

  • 21.08.2020. 16:41

Trogodišnja djevojčica iz Vranja koja se zarazila kovidom 19, a bolovala je i od leukemije, preminula je u subotu, 15. avgusta.

- Dijete je bilo pozitivno na virus, a primljeno je u teškom opštem stanju. Najprije je bila na neinvazivnoj ventilaciji, a zatim je stavljena na respirator. Čitav tim ljekara je bio uz nju, a Klinički centar je prvi put nabavio plazmu sa antitelima za njeno liječenje. Nažalost, nismo stigli da primjenimo i tu vrstu terapije, jer je dijete preminulo – kazala je Anđelka Slavković, direktorka Klinike za dečiju hirurgiju KC Niš, koja obavlja i dužnost koordinatorke Dečije kovid bolnice.

Prema riječima Gordane Kostić, načelnice odjeljenja hematoonkologije Klinike za dječje interne bolesti u ovom slučaju je osnovna bolest doprinijela fatalnom ishodu.

- Pacijentkinja je bila u trećoj fazi remisije, izlazila je iz bolničkog liječenja, ali je zbog osnovne bolesti bila osjetljivija na infekcije. Ona je 5. avgusta primila lijek u dnevnoj bolnici i otišla kući. Vratila se 11. avgusta, teško je disala, pa je primljena na liječenje. Uz nju je sve vrijeme bio ljekar intenzivista sa Klinike za hematoonkologiju, učinili smo sve što smo mogli, ali je dijete preminulo. Ta vrsta bolesti i citostatsko lečenje učinili su je podložnijom na kovid 19 – objasnila je ona.

Gordana Kostić je naglasila da se u dječjoj bolnici primenjuju rigorozne mjere kontrole i pacijenata i osoblja.

- Ponosni smo što kod nas nije bilo zaraženih na klinici. Međutim, ovo dijete je pušteno kući jer nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem, a vratilo se sa koronom – objasnila je Kostić.

(Telegraf)

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.