Лажно улагање

Превара са криптовалутама: Узели два милиона франака швајцарском архитекти

  • Извор: Црна-хроника.инфо
  • 10.03.2024. 13:49

Пензионисани швајцарски архитекта Манфред К. (79) и његов партнер постали су жртве превараната са Балкана након што су уложили два милиона франака у платформе за трговање криптовалутама, али је дио тог новца нестао.

Наводно, према писању швајцарских медија, за ово кривично д‌јело сумњичи се седам особа, а на челу ове криминалне групе био Ардит Т.

Како медији наводе, њих седам је ухапшено прошле седмице на Балкану, а највјероватније се ради о криминалцима са самопроглашеног Косова. Они су већ оптужени за превару и прање новца.

Поред Ардита Т., у групи је била и његова жена као и остали чланови породице, који су били укључени у невјероватне махинације.

Како преносе медији, све је почело још 2021. године. Тада је главноосумњичени отворио фиктивну фирму, која је наводно имала сједиште у Цириху. Директор те фиктивне фирме био је наводни Уели Шмит.

Ардит Т. је контактирао Манфреда К. у име Шмита и понудио му помоћ у трговању криптовалутама. Иначе, Манфред К. је и раније трговао преко сличних платформи и имао је око 700.000 евра у криптовалутама.

Медији преносе да се не зна како су преваранти сазнали за ове активности, али да је штета у милионима евра.

Међутим, ова превара је трајала више од двије године и Манфред К. и његов партнер су тек јануара, 2023. године схватили да су преварени. До тада, они су овој криминалној групи дали већ око 940.000 евра.

Овај новац Ардит Т. је наводно користио за провод, представљајући се као успјешан бизнисмен. Наводно је ушао и у индустрију кетеринга, а сликао се и са познатим личностима. Посједовао је неколико луксузних аутомобила, а код њега је пронађено и наоружање и муниција.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)