Лакташи

Пријављени да су илегално вадили шљунак и "згрнули" пет милиона КМ

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 13:06

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука Извјештај о почињеним кривичним дјелима против О.С. и Д.С. из Лакташа и једног привредног друштва из Лакташа због постојања основа сумње да су починили кривична дјела "Незаконито поступање у привредном пословању“, "Противзаконито заузимање“ и "Експлоатација природних богатстава и добара од општег значаја“ и "Повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њиховог фалсификовања или уништавања".

АТВ незванично сазнаје да су за поменута кривична дјела пријављени Остоја и Дарко Секимић, те фирма "Дарко Комерц".

Они се сумњиче да су на земљишту које је у власништву првопријављеног Остоје Секимића током 2020. године, без одобрења и уговора о концесији експлоатисали минералну сировину шљунак у количини од 72.050 метара кубних са пољопривредног земљишта, а затим исту евидентирали у пословне књиге предузећа које су даље продавали.

Пријављени се сумњиче и да су у периоду од фебруара 2021. до марта 2022. године минералну сировину из ранијег периода у количини од 187.402 метара кубних за коју нису имали одобрење за експлоатацију од Јавне установе "Воде“ приказали у пословним књигама и даље продавали као што су и количину од 62.441 метара кубних лажно приказали у пословним књигама свог предузећа иако се то предузеће није бавило експлоатацијом минералних сировина нити је поменуту робу испоручило привредном субјекту које је пријављено.

Наведеним кривичним дјелима прибавили су противправну имовинска корист привредном друштву из Лакташа у износу од 5.043.000,00 КМ, а Буџет Републике Српске оштетили у износу 374.764,00 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: