Podignuta optužnica protiv osam osoba

"Profa" i "General" osumnjičeni za prodaju droge, pranje novca i korupciju

 • Izvor: ATV
 • 18.01.2023.13:26

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnih droga, pranja novca i korupcije.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu u predmetu u kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, a kojom su obuhvaćeni optuženi:  


1. Ratković Saša, zv. ”Sale”, rođen 1991. godine u Trebinju,  državljanin BiH i Srbije

2. Supić Dragan, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije

3. Vidaković Tomislav, zv. ”Tomo”, rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH

4. Rakić Vladica, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije

5. Stjepić Vasilije, zv. ”Profa”, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske

6. Blagojević Mitar, zv. ”General”, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH

7. Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u Mostaru, policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH

8. Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH


Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

"Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela", saopštili su iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su stekli velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom droga, kupovinom zemljišta i investiranjem u izgradnju objekata. Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

"Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičnih djela kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za nesmetano međunarodno kretanje članova organizovane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupovine nekretnina. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD-a i FBI-a", kažu u Tužilaštvu.


 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.