Reagovala inspekcija

Rad obustavljen: Firma "Darko Komerc" preusmjerila Vrbas zbog vađenja šljunka

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2022. 19:17

Firma “Darko komerc” koja se bavi eksploatacijom šljunka, potpuno je preusmjerila rijeku Vrbas i pregradila njeno korito. Sve zbog potreba svojih betonara. Time je na lokaciji Bistrica kod Laktaša spriječen normalan tok vode. Zbog toga im je naplaćena kazna a rad obustavljen.

"Prilikom kontrole utvrđene su nepravilnosti na osnovu kojih je pomenuti subjekat prekršajno kažnjen u skladu sa Zakonm. Pravno lice "Darko Кomerc" d.o.o. Laktaši i odgovorno lice unutar navedenog pravnog lica prekršajno su kažnjeni, Zakonom predviđenom kaznom, u iznosu od 12.000 КM", poručuju iz Inspektorata Republike Srpske.

Priznaje to i glavni akter priče. Vlasnik ove firme Darko Sikimić kaže da je svjestan šta je uradio I do kakvih problema je došlo. I to sve bez ikakve saglasnosti i dozvole nadležnih. 

"Skrenuto korito, ok nisam znao da moram pitati. Dobio sam kaznu, platio sam danas kaznu i čekam poslije praznika dolaze iz vodoprivrede da napravimo plan kako dalje. To su neke tehničke stvari koje ja nisam znao da ne smijem uraditi i nažalost uradio sam i nije u redu", kaže Darko Sikimić, vlasnik firme Darko Komerc.

Nije prvi put da ova firma krši Zakon. Protiv direktora Ostoje Sikimića i njegovog zamjenika Darka Sikimića MUP Srpske je 2019. godine podnio izvještaj  zbig sumnje da su nezakonito poslovali. Sumnjiče su za nelegalnu eksploataciju šljunka. 

"Ja sam svojevremeno na mjestu direktora Voda Srpske 2019. godine dobio poziv tužioca iz Banjaluke  na razgovoru po prijavi policije Republike Srpske na nelegalnu eksploataciju šljunka te firme", kaže Miroslav Milovanović, direktor preduzeća Vode Srpske.

Radovi su za sad obustavljeni. A firma će morati sve da vrati u prvobitno stanje. 

U blizini ovog mjesta gdje je nelegalno pregrađeno korito ugrožen je i riblji fond i napravljena je erozija okolnog poljoprivrednog zemljišta. Pored toga što je nezakonito, može da nanese veliku materijalnu štetu stanovnicima okolnih mjesta.