Првостепена пресуда

Селмо Цикотић осуђен на три године затвора!

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2023. 10:42

Суд БиХ донио је првостепену пресуду којом је бивши министар одбране у Савјету министара Селмо Цикотић проглашен кривим те је осуђен на три године затвора због злоупотребе положаја.

Цикотић се теретио да је у периоду од 2009. до 2011. године искористио службени положај и погодовао фирми "Scout" из Загреба, која је требала откупити вишкове наоружања из БиХ, чиме је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ.

Како се наводи у оптужници коју је подигло Тужилаштво БиХ, Цикотић је, противно споразуму о коначном располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене роба, као и четири рјешења о испоруци муниције.

Према оптужници, он је одобрио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције закључене 2003. и 2004. године.

Приликом изношења завршне ријечи Тужилаштво БиХ је затражило да Суд БиХ донесе осуђујућу пресуду наводећи како ће на тај начин правосуђе показати да се жели борити против корупције и криминала "бијелих крагни".

Тужилаштво је навело како је смисао уговора са загребачком фирмом "Scout" била продаја застарјеле и неперспективне покретне војне имовине, а да је оптужени Цикотић као министар одбране, дајући сагласности и мијењајући кроз анексе суштину уговора, погодовао купцу на штету буџета БиХ.

Одбрана је тражила ослобађање, негирајући одговорност Цикотића.

Цикотић је, подсјетимо, 2020. године изабран за министра безбједности у Савјету министара БиХ.

На првостепену пресуду постоји могућност жалбе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.