ATV

Инспекторат Српске

Шест кривичних пријава због промета свиња без документације

  • 15.11.2023. 10:53

Ветеринарска инспекција Републике Српске у протеклом периоду поднијела је шест кривичних пријава против лица која су прометовала свиње из зараженог и угроженог подручја, без одговарајуће ветеринарске документације.

Из Инспектората Српске је саопштено да свиње нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације која је спровела програм мјера, као ни потврду о промету.

"Свиње су прометоване са подручја Семберије на подручје Источног Сарајева, Милића, Фоче и свих општина Херцеговине. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију везану за болест афричке куге свиња, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората је наведено да су приликом нелегалног транспорта из угроженог и зараженог подручја, неодговорни трговци и фармери допринијели ширењу афричке куге свиња и у друга подручја Републике Српске.

У саопштењу је истакнуто да је правовременим дјеловањем заустављено даље ширење болести и ситуација је под континуираним надзором надлежних служби, али је потребно и даље апеловати на одговорност појединаца.

Мајка троје дјеце вози аутобус и руши све предрасуде -

Мајка троје дјеце вози аутобус и руши све предрасуде - "Живим свој сан"

"Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Овим путем скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације", наведено је у саопштењу.

Из Инспектората Српске су скренули пажњу појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да треба да имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа, који нису мали, а које је до сада у редовном поступку плаћало Министарство.

"Такође, у случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, неће моћи остварити ни помоћ од државе. Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете", наведено је у саопштењу.

Несносне врућине у Бразилу

Несносне врућине у Бразилу

Из Инспектората су нагласили да ће Ветеринарска инспекција, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, и у наредном периоду наставити са појачаним контролама промета свиња у Републици Српској.

Из Инспектората Српске су позвали произвођаче, као и индивидуална домаћинства да поштују прописане мјере, односно да приликом промета свиња прибаве одговарајућу ветеринарску документацију.

"Инспекција ће санкционисати сваки појединачни случај у којем се утврди да животиње не посједују идентификационе ушне маркице, нити пратећу документацију прописану за транспорт истих", наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм