Инспекторат Српске

Шест кривичних пријава због промета свиња без документације

  • 15.11.2023. 10:53

Ветеринарска инспекција Републике Српске у протеклом периоду поднијела је шест кривичних пријава против лица која су прометовала свиње из зараженог и угроженог подручја, без одговарајуће ветеринарске документације.

Из Инспектората Српске је саопштено да свиње нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације која је спровела програм мјера, као ни потврду о промету.

"Свиње су прометоване са подручја Семберије на подручје Источног Сарајева, Милића, Фоче и свих општина Херцеговине. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију везану за болест афричке куге свиња, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората је наведено да су приликом нелегалног транспорта из угроженог и зараженог подручја, неодговорни трговци и фармери допринијели ширењу афричке куге свиња и у друга подручја Републике Српске.

У саопштењу је истакнуто да је правовременим дјеловањем заустављено даље ширење болести и ситуација је под континуираним надзором надлежних служби, али је потребно и даље апеловати на одговорност појединаца.

Мајка троје дјеце вози аутобус и руши све предрасуде -

Мајка троје дјеце вози аутобус и руши све предрасуде - "Живим свој сан"

"Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Овим путем скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације", наведено је у саопштењу.

Из Инспектората Српске су скренули пажњу појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да треба да имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа, који нису мали, а које је до сада у редовном поступку плаћало Министарство.

"Такође, у случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, неће моћи остварити ни помоћ од државе. Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете", наведено је у саопштењу.

Несносне врућине у Бразилу

Несносне врућине у Бразилу

Из Инспектората су нагласили да ће Ветеринарска инспекција, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, и у наредном периоду наставити са појачаним контролама промета свиња у Републици Српској.

Из Инспектората Српске су позвали произвођаче, као и индивидуална домаћинства да поштују прописане мјере, односно да приликом промета свиња прибаве одговарајућу ветеринарску документацију.

"Инспекција ће санкционисати сваки појединачни случај у којем се утврди да животиње не посједују идентификационе ушне маркице, нити пратећу документацију прописану за транспорт истих", наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм