Razotkrila narko poslove

Skaj aplikacija iza rešetaka poslala mnoge velike "ribe"

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2023. 15:26

Centralnu istražnu kancelariju Granične policije BiH potresa skandal u koji su umiješani istražitelji ove policijske agencije, a u vezi sa Skaj aplikacijom i istragama koje se dovode u vezu s određenim kriminogenim osobama.

Vlastiti redovi

Granična policija BiH dosljedno bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima, te da će svako ko postupa protuzakonito biti procesuiran i sankcionisan.

– Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarije za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu – saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zbog istrage u vezi sa Skaj aplikacijom i pokušaja da se promijeni tim koji je predložilo Tužilaštvo, u petak je odlukom direktora Granične policije BiH Zorana Galića smijenjena Spomenka Markulj, kontakt osoba GP BiH sa Europolom.

Markulj je bila i šefica istražne kancelarije, a sada je premještena na drugu poziciju.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji BiH jer je, između ostalog, odbila postupiti i prema naredbi načelnika ove kancelarije Adnana Kosovca. No, ona nije uhvaćena na Skaju, nego njeni istražitelji.

Jedan od njih, nakon 15 dana od prijema Skaj kodova, odlučio je napraviti službenu zabilješku kako bi obavijestio Agenciju da se njegovo ime spominje u Skaju. Ali, zašto je danima šutio.

Kodovi i liste

Radi se o iskusnom istražitelju Edinu Husomanoviću. Pitanje je šta se čekalo 15 dana, od 11. januara, da se prijavi da se njegovo ime spominje u Skaju kodovima i zašto je Markulj, odlazeći u Tužilaštvo, insistirala na tome da se promijeni tužiteljka.

Dio tima koji je radio s Markulj i Husomanovićem je i istražiteljka S. K. Oni su imali Skaj kodove i liste od 11. januara.

Pravo pitanje je čije su ime pojedinci u GP BiH pokušali sakriti, s obzirom na to da se u kriptama spominju i određeni pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS). Otkriven je i jedan pripadnik Granične policije, zbog sumnje da prima mito.

Ime osobe na kripti je navodno i jedan visokopozicionirani pripadnik SIPA-e.

Тагови:
  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.