ATV

Zakonom definisano i ponašanje građana

Skoro svaki vikend droga i oružje po lokalima: Racije opravdane - kažu bezbjednjaci

 • 01.10.2019. 19:23

Policija blokira prostor i za vozila i građane a uglavnom je riječ o objektu u kome se vrše krivična ili prekršajna djela, pojašnjava postupak racije Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije. 

Za ATV kaže da je racija unaprijed i precizno definisana na osnovu sačinjenog pisanog plana i jasan je zadatak svakog učesnika u snagama policije. 

"Cilj racija je , između ostalog, i preventivnog karaktera. Dakle, mi želimo da svojim pojavljivanjem i spriječimo vršenje određenih krivičnih djela, uglavnom djela iz oblasti nelegalnog naoružanja i narkotičkih sredstava, ali svakako da u određemnim segmentima djelujemo represivno, u smislu pronalaska predmeta krivičnih djela i prekršaja i procesuiranja odgovornih za ta krivična djela i prekršaje", kaže Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Jasno je, kažu u Upravi policije, zakonom definisano i ponašanje građana kada se zadese u objektu tokom racije. Policijska naređenja se moraju poštovati a policija, po zakonu, ima pravo na primjenu sile tokom provođenja aktivnosti. Nekada, tvrde u MUP-u, nailaze na otpor građana, ali i tada je riječ o mjerama pripadnika MUP-a koje ne prelaze granicu ovlašćenja. 

"Od građana očekujemo korektnost. Savjetujem građanima da prilikom sprovođenja takve operativno-taktičke mjere i radnje,  ostanu mirni, staloženi, da se korektno ponašaju i da slijede uputstva data upozorenja ili izdata naređenja od strane policijskih službenika kako bismo m it ošto kraće i što efikasnije realizovali", kaže Ivanić.

Analitičari za bjezbjednost kažu da su racije važne radi sprječavanja krivičnih djela. Smatraju da nema brutalnosti u racijama u Republici Srpskoj i da je riječ isključivo o radnjama za koje je policija ovlašćena, ali i da su građani prilično neupućeni o tom dijelu rada policije. 

"Da li je brutalno ako uđe 50 ljudi u određeni objekat radi sprječavanja vršenja određenog krivičnog djela ili pronalaženja dokaza za izvršenje određenog krivičnog djela i kaže: Ostanite svi na svome mjestu, izvršavajte dalja policijska uputstva. Dakle, svi građani su dužni da slušaju i izvršavaju policijska naređenja", ističe Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednost.

Gotovo u  svim slučajevima, racije u Republici Srpskoj završe pronalaskom droga i oružja, ali i lišavanja slobode lica sa potjernica. Racije se sprovode tokom čitave godine, intenzivnije vikendom. 

Тагови:
 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм