Akcija "Hornet"

Sky otkrio organizovanu grupu: Marihuanu nabavljali od "škaljaraca"

  • Извор: Аваз
  • 19.12.2022. 21:16

U nedavno izvedenoj akciji "Hornet", koju su proveli pripadnici MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšena je grupa osumnjičenih za organizovani kriminal koja se bavila nabavkom i preprodajom droge. Grupa je otkrivena dešifriranjem aplikacije Sky, koju su oni koristili u kontaktima i preko koje su ugovarani nabavka, čuvanje i dalja prodaja droge.

Štek u vozilu

Istragom je utvrđeno da je riječ o nabavci većih količina marihuane i spida iz Crne Gore. Grupa je bila povezana s grupom Miroslava Matkovića, a jedan od članova je bio u vezi sa zloglasnim „škaljarcima“.

Sud BiH je nedavno odredio pritvor Bojanu Drakulu iz Foče i Amelu Bogućaninu iz Sarajeva, dok su na slobodu pušteni Fočaci Nedeljko Vuković i Dražen Salamadija te Hamdo Dževlan i Edib Džedžibeg iz Sarajeva.

Grupa je bila aktivna tokom 2020. i 2021. godine. Tako je, na osnovu komunikacija na Skyju, policija osumnjičila Amela Bogućanina da je u decembru 2020. godine naručio 10 kilograma marihuane od Bojana Drakule. Droga je u Sarajevo dovezena kombijem Ford u kojem je bio načinjen poseban pretinac - „štek“, a dovezao ju je Drakulin vozač V. B. Bogućanin je putem Skya fotografirao svoj Golf kako bi ga Drakulin vozač mogao prepoznati, a primopredaja je obavljana u blizini Bistričke stanice, što je putem Skyja Drakulin vozač na kraju potvrdio.

Aplikacijom Sky su se otvoreno koristili, tako da su ih istražitelji lako identifikovali.

Uplatio robu

Drakul je u januaru 2021. obavijestio Bogućanina da je od glavnog iz „Škadra“ (“škaljarski klan”) izvršio uplatu „robe“ (marihuane). Najavio je da će mu 25 kilograma droge biti dostavljeno u Sarajevo. Dogovoreno je da će Bogućanin 20 kilograma čuvati za Drakula, koji će drogu preuzeti, a pet kilograma će biti prodato u Sarajevu. Bogućaninu je ugovorenog datuma najavio da ponese alat kako bi otvorio „štek“ u automobilu.

Drakul je 17. januara 2021. obavijestio Bogućanina da je BMW sa „štekom“ prešao granicu s vozačem Nikolom Crnkovićem iz Crne Gore. Nakon što je obaviješten da je „drug svratio“ na ugovorenu lokaciju u Sarajevu Bogućanin je preuzeo 25 kilograma marihuane. Jedan kilogram je po ugovorenoj cijeni predat Miroslavu Milinkoviću Bati sa Sokoca. Istog dana Drakul je od Bogućanina preuzeo 11 kilograma droge.

Nekoliko dana kasnije, 26. januara, Drakul je od Bogućanina zatražio da mu da preostalih osam i po kilograma marihuane koju je ovaj čuvao za njega. Drogu je uzeo jer mu “gori za HR”, odnosno da je planira prevesti kupcu u Hrvatsku. Drakul je po drogu u Sarajevo poslao osumnjičenog Dražena Salamadiju.

Amel Bogućanin je osumnjičen da je od Elvira Bašalića u više navrata nabavljao spid po cijenama od 1.000 do 2.000 eura po kilogramu. Primopredaja se vršila u blizini zgrade OHR-a i kod tunela Tranzit.

Zaplijenjena droga

Prilikom pretresa kuća Hamde Dževlana i Ediba Džedžibega u Sarajevu 14. decembra ove godine policija je zaplijenila manju količinu marihuane, spida i kokaina te digitalnu vagu i napravu za drobljenje kanabisa. Takođe su pronađeni određena količina novca, mobilni telefoni i SIM kartice te jedna lična karta s tragovima droge i vozačka dozvola Republike Srbije izdata u Priboju na ime Edin Džedžibeg. Njih dvojica su osumnjičena da su u svojim kućama čuvali drogu za Bogućanina.