Hrvatska

Slučaj "Agrokor": Tužilaštvo najavilo žalbu na oslobađajuću presudu

  • 07.10.2020. 17:45

Državni tužilaštvo Hrvatske najavilo je žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern sa troje saradnika oštetio za 1,25 miliona evra.

Osim Todorića, oslobođeni su i nekadašnji menadžeri "Agrokora" Ante Huljev, Piruška Canjuga i austrijska državljanka Nikol de Rosi.

Advokat Ante Nobilo, branilac Canjuge, kaže da je oslobađajuća presuda bila jedina moguća i da šalje važnu poruku tužilaštvu da ne može podizati optužnice bez i jednog dokaza.

On kaže da je ovaj predmet okončan u dvije sedmice, ali da se neutemeljene optužnice podižu i u velikim slučajevima, ali da javnost to zaboravi jer postupci traju po 10, 15 godina.

"Kada se ide u optužbu treba raditi kvalitetnije istrage i tužiti samo ono za što imate čvrste dokaze, a ne paušalne zato što neko neko naručio krivični postupak ili zato što je to zgodno u određenom trenutku", rekao je Nobilo.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave "Agrokora", i Huljev, kao izvršni direktor finansija, u koncernu 2013. zloupotrebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švajcarska firma time se, prema optužnici, materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona evra.

De Rosi, kao odgovornu osobu švajcarske firme, tužilaštvo je teretilo da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švajcarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Canjugi, nekadašnjoj članici uprave "Agrokora", stavljano je bilo na teret da je podstrekivala optužene.

U optužnici se navodi da su stvarni vlasnici švajcarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga. 

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.