Инспектор за безбједност саобраћаја

Смиљанић за АТВ: Прошле године повећан број саобраћајних незогда

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2024. 08:30

Илија Смиљанић, инспектор за безбједност саобраћаја, сектор полиције ПУ Бањалука, рекао је да у 2023. години дошло до повећања броја саобраћајних незгода у односу на 2022.

То повећање се највише односи са незгоде са материјалном штетом.

„Међутим дошло је до повећања незгода са посљедицама по лица, али укупно гледано можемо бити задовољни, стање безбједности саобраћаја можемо оцијенити као задовољавајуће на подручју ПУ Бањалука“, изјавио је Смиљанић за АТВ јутро.

Прошле године на подручју града Бањалука догодило се 3.838 саобраћајних незгода, а у 96 су учествовали сами пјешаци. Од тих 96 незгода, 21 се догодила на обиљеженом пјешачком прелазу или семафору.

„У 11 саобраћајних незгода пјешаци су одговорни за настанак незгоде, док у осталих 85 су одговорни возачи“, рекао је Смиљанић.

Он је рекао да је алкохол у мањој мјери заступљен као узрок саобраћајних незгода. Од укупног броја незгода заступљен је процентуално 4,29 одсто, а у незгодама у којима су учествовали пјешаци 4,16 одсто.

„Пјешаци приликом сваког преласка коловоза треба да обрате пажњу на возила која се крећу. Грешке које су узрок саобраћајне незгоде су непридржавање потребног растојања, првенство пролаза, вожња уназад и неприлагођена брзина условима и стању на путевима, те одређен проценат је управљање под дејством алкохола“, рекао је Смиљанић.

Најзаступљенији прекршаји су прекорачење дозвољене брзине кретања, управљање нерегистрованим возилом, као и прекршај возач-пјешак


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.