Тероризам

Снајпериста Ћатић признао кривицу, осуђен на три године затвора

Аднан Ћатић (36) из Зенице осуђен је у Суду БиХ на три године затвора због ратовања у Сирији на страни терористичке групе ”Џабрат Ал Нусра” у којој је прошао обуке и постао снајпериста.

Ћатић је осуђен на основу споразума о признању кривице, који је у присуству браниоца склопио са Тужилаштвом БиХ. 

”Оптужени је правосуђу БиХ изручен са подручја Турске, крајем прошле године, након чега је против њега подигнута и потврђена оптужница Тужилаштва БиХ. Увидом у оптужницу и доказе којег су против њега прикупили тужилаштво и партнерске агенције за провођење закона, оптужени се одлучио на споразумно признање кривице”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да су након потписивања споразума, у судници изнесени ставови тужилаштва и одбране поводом споразума, којим је за оптуженог предложена казна затвора у трајању од 3 године.

”Казна која је предложена у складу је са улогом и одговорношћу оптуженог, као и са процјеном процеса дерадикализације који се проводи према особама које су биле повезане са тероризмом или боравком на страним ратиштима.

Након разматрања споразума, Суд БиХ је прихватио споразумно признање и оптуженог осудио на казну затвора у трајању од 3 године. На овај начин предмет је правоснажно окончан, без провођења судског поступка”, наводе у Тужилаштву БиХ.

Према оптужници Ћатић је током 2013. године створио план с циљем одласка на ратиште у Сирију и придруживања терористичкој групи ”Џабрат Ал Нусра” која дјелује на подручју Сирије и коју је Савјет безбједности УН-а прогласило терористичком организацијом. Са аеродрома у Сарајеву 1. јула 2013. године је отпутовао за Турску, а затим илегално прешао на територију Сирије.

”Тамо се прикључио терористичкој организацији ”Џабрат Ал Нусра”, која има за циљ дестабилизацију и насилну измјену политичког и уставног поретка у Сирији, а чији припадници свакодневним оружаним акцијама (и то нападима на становништво, убијањима, протуправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама) намјеравају да присиле легитимне власти Сирије на измјену уставног поретка и политичког режима”, наводило се у оптужници.

Појашњава се да ће Ћатић постао припадник организације ”Џабрат Ал Нусра”.

”У њој је прошао војне обуке и постао снајпериста те терористичке групе и учествовао је у борбама против легалне војске Сирије, гдје се задржао све до краја 2021. године”, наводило се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)