Fikret Hadžić

Šok ispovijest najpoznatijeg zatvorenika u BiH - Čekao sam godinu dana da ih pobijem

  • Izvor: Agencije
  • 03.10.2022.12:30

Fikret Hadžić zvani “Hadžija” iz Lukavca trenutno u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla izdržava kaznu za trostruko ubistvo.

U izdanju emisije “Slučajevi-X” ispričao je svoju priču pred kamerom, prenosi tuzlanski.ba.

Zbog trostrukog ubistva koje se dogodilo u Lukavcu, Hadžija je osuđen na 24 godine zatvora. U KPZ Zenica Hadžija je “odležao” 16 godina robije ostatak kazne od 8 godina izdržava u Tuzli. Fikretova priča počinje 1997. godine kada dolazi u sukob s četvoricom lokalnih momaka od koji su trojica bila braća. U to vrijeme Fikret je u Lukavcu bio vlasnik restorana u koji su često kako on kaže navraćala tri brata zboj kojih su ostali gosti napuštali objekat.

- Drvosječe se tu, neškolovano, uđu u restoran s litrom u ruci, a na nogama čizme rudarke. Kad se oni pojave ostali gosti kulturniji izađu odmah napolje – priča Hadžija.

Kako bi izbjegao sukobe Hadžija odluči da proda restoran i posveti se nekom drugom poslu ali tu nije bio kraj. Problemi su trajali nekoliko godina.

- Prodam restoran, imao sam nešto stoke kući i taman da se može živjeti. Imao sam plan voditi normalan život jer nikada ranije nisam ni najmanji skuob za zakonom imao – kaže sagovornik Slučajeva-X i dodaje da se sve u njegovom životu promijenilo 2001. godine kada je na ulici iz čista mira pretučen i izboden nožem.

- Isti ti što su mi dolazili u restoran i kvarili posao bez ikakvog povoda su me pretukli na ulici, izboli nožem i šutali nogama kao vreću. Jedva sam ostao živ. Policija je u tom trenutku naišta i spasili su me. Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti za ono što su mi napravili, a to je bio pokušaj ubistva. Svi su dobili krivične prijave ali nijedan nije odgovrao pred zakonom – priča Fikret Hadžić iz Lukavca.

To što niko nije odgovarao Fikreta je kako kaže bolelo više od povreda koje su mu nanesene.

- Kada sam shvatio da nema kazne za njih napisao sam pismo Vrhovnom sudu u kojem sam tražio da budu kažnjeni makar sa po 10 KM za ono što su mi uradili ili ću da ih pobijem. Tako je i bilo. Moja pisma nisu izgleda bila ozbiljno shvaćena – prisjeća se Hadžija koji je godinu dana čekao trenutak da se osveti napadačima.

- Prvi maj je bio 2002. godine. Pogledao sam dvogledom i vidim svi na okupu kod jedne prodavnice. Njih četverica što su me tukli i još neke osobe. Obučem kaput, u rukav smjestim pušku sa skraćenim kundakom i krenem. Kada sam došao povikaše “Nemoj Hadžija, nećemo te više dirati” kažem im pa i nećete. Prvo ih ranim da ne mogu bježati, doduše četvrti je pobjegao njega je samo dragi Bog spasao i njega bi ubio. Tu ih ubijem i evo sad sam tu gdje jesam. Život su mi upropastili – kaže ovaj zatvorenik.

Haždija je prvo nakon sudskog procesa bio nepravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog trostrukog ubistva, a onda sudija zbog pisma dodaje na kaznu još tri godine zatvora.


Tagovi: