BORS

Sramna presuda za zločine nad Srbima u Bukviku

  • 11.09.2018. 17:33

Predsjednik brčanskog Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Cvjetko Simić ocijenio je da je žalosno to što je Sud BiH osudio Mensura Đakića na samo dvije godine zatvora, a Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin nad Srbima u Bukviku kod Brčkog 1992. godine.

Simić je poručio da će se članovi ovog udruženja, uprkos tome, i dalje boriti za pravdu kada je riječ o srpskim žrtvama. 

"Pravosuđe i Tužilaštvo BiH su po ko zna koji put postupili nekorektno prema srpskim žrtvama", rekao je Simić. 

Bivši predsjednik brčanskog BORS-a Živan Ilić smatra da je ova presuda tragična. 

"Spaliti toliko sela, ubiti toliko ljudi, među kojima žena i djece, prostor etnički očistiti i za to dobiti dvije godine zatvora, to je zaista strašno", rekao je Ilić. 

On je dodao da je tome doprinijela korumpiranost pravosuđa. 

"Pravosuđe je toliko korumpirano, isti ljudi su na pozicijama po 18 godina. Srpski narod je osuđen da je počinio i ono što nije, a svi ostali su zaštićeni kao bijeli medvjedi", istakao je Ilić. 

Pavle Stjepanović, predsjednik mjesnog odbora Boračke organizacije u Bukovici, gdje je danas služen parastos za srpske žrtve, ocijenio je da je ova presuda sramna. 

Sud BiH osudio je Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin nad Srbima u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine. 

Prema presudi, Đakić je kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane, proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako ubija tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši neophodne, razumne mjere da kazni počinioca. 

Kajtazi je oslobođen optužbe da je tokom vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije Srpkinje - Milku i Radojku Brestovački. 

Тагови: