Тужилаштво БиХ

Стране држављанке доводили у БиХ ради проституције

Тужилаштво БиХ огласило се о акцији која је јуче спроведена у Бањалуци када су ухапшене двије особе осумњичене за међународно навођење на проституцију.

Како наводе у акцији су откривене и збринуте двије жртве, држављанке Бразила, које су осумњичени искориштавали у сврху сексуалне експлоатације, остварујући велику незакониту имовинску корист.

”Утврђује се тачан број оштећених жртава”, наводе у Тужилаштву БиХ.

Додају да је тужилац координисао активности које се тичу хапшења осумњичених, као и претреса станова које су користили осумњичени.

”Према прикупљеним доказима, међународно врбовање и навођење на проституцију, извршено је довођењем страних држављанки у БиХ и најчешће је реализовано у изнамљеним становима на подручју Бањалуке”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да су осумњичени на тај начин остваривали незакониту имовинску корист и вршили искориштавање и експлоатацију особа које су ангажовали за пружање сексуалних услуга, за новчане износе које претходно договоре.

”Истрагом је утврђено да се ради о добро организованој  групи која дјелује на подручју Евроске уније ради искориштавања и навођења на проституцију страних држављана, који долазе изван простора ЕУ”, наводи Тужилаштво БиХ.

Како сазнаје АТВ дјевојке je било могуће ”ангажовати” онлајн преко веб страница, које су и даље активне. На једноj од страница, на којој се налазе и двије откривене жртве, налази се укупно 13 дјевојака.

”Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету, те ће у наредном периоду, ради прикупљања информација, доказа и сазнања, реализовати сарадњу и користити капацитете и ресурсе ОСА-е БиХ, а и оставарити међунаородну сарадњу са ЕВРОПОЛОМ, ЕВРОЏАСТ-ом и ИНТЕРПОЛ-ом”. На основу међународне правне помоћи упутиће више захтјева за доставу информација према различитим државама”, наводи Тужилаштво БиХ.

Појашњавају да ће тужилац донијети одлуку о даљим активностима у предмету које ће осигурати неометан наставак истраге коју Тужилаштво БиХ води са партнерским полицијским агенцијама.

Пратите нас и путем Вибера