Neviđeni pritisci na svjedoke

Sud BiH mora da kazni Orića

  • 03.11.2018. 19:07

Ukoliko bi sud Bosne i Hercegovine ponovo oslobodio Nasera Orića i Sabahudina Muhića to bi bila tačka na I posrnulog BH pravosuđa, poručuju iz Republike Srpske gdje kažu da je drugostepena presuda posljednja prilika da taj sud pokaže da radi u interesu pravde. 

Iz boračke  organizacije poručuju da očekuju kazne zatvora za Orića i Muhića i to u skladu sa težinom krivičnog djela, tačnije, zločina nad srpskim zarobljenicima. Oslobađajuće presude su vrijeđale porodice srpskih žrtava, kaže prvi čovjek BORS-a

"Ovo je poslednja šansa, ne samo  da sud spasi svoju, čast i obraz, i da dokaže profesionalizam i da dokažu da su pravosudna institucija, a ne isntrument u rukama politike, u slučaju da se ponovo desi oslobađajuća presuda, onda zaista mislim da bi trebalo prekinuti, ako ništa drugo, a ono finasiranje takvih insttitucija", kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Posebna priča u slučaju Orića i Muhića, ali i u brojnim drugim predmetima, su pritisci na svjedoke. Neki od njih su bili izloženi neviđenoj opasnosti koje nisu bili pošteđeni ni  članovi njihovih porodica. 

Tu su institucije morale i mogle više uraditi, kažu iz Republike Srpske. Zaštićeni svjedok u slučaju Nasera Orića je morao da napusti BiH i to pod pratnjom naoružanih pripadnika SIPE, čulo se juče u sudnici. 

"Želim da napomenem da su ovaj slučaj pratile niz kontroverzi. Vi ćete se sjetiti da na samom početku sud nije htio da odredi pritvor i na prijedlog tužioca nije htio da odredi pritvor Naseru Oriću. Pa smo poslije toga, i pored tih mjera zabrane koje su bile, imali slučajeve, vršenje od strane optuženog, ili njegovih bližih saradnika, vršenje uticaja na svjedoke", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog  Centra  za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih.

Pritisak na svjedoke je u velikoj mjeri uticao  na prvostepenu presudu, poručuje Milorad Kojić. To se, kaže, ne bi smjelo ponoviti. U drugostepenom postupku ponovo su saslušana dva svjedoka. Jedan od njih je i zaštićeni koji je detaljno opisao način na koji su maltretirani i ubijeni srpski zarobljenici.

"Dakle ako govorimo o očekivanjima, jedino što jeste u skladu sa pravdom, jeste osuđujuća presuda Naseru Oriću, ono što treba da se desi iz te presude. Da se otvore i drugi predmeti, jer Naser Orić je komandovao 28. divizijom, on je činio zločine, ali su činili i pripadnici 28. divizije."

Odbrana ne želi da daje izjave do konačne presude koja bi, uskoro, trebalo da bude izrečena. Tužilaštvo je prilikom iznošenja završnih riječi zatražilo osuđujuće presude. Advokati će devetog novembra sumirati drugostepeni postupak, nakon čega se očekuje i presuda, na koju Tužilaštvo i odbrana neće imati pravo žalbe. 

Orić i Muhić optuženi su da su ubili zarobljenike, sudiju Slobodan Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Apelaciono vijeće je ukinulo oslobađajuću  presudu, nakon čega su se optuženi ponovo našli u sudu Bosne i Hercegovine.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм