Austrija

Suđenje ugostitelju iz BiH: Ranio gosta nožem, tvrdi da je branio sina

  • Извор: Независне
  • 15.02.2023. 01:26

Suđenje ugostitelju porijeklom iz BiH, a koji radi u austrijskom Sankt Kancijanu, održano je danas u sudu u Klagenfurtu. Optuženi, šezdesetjednogodišnji državljanina BiH, tereti se da je ljetos ranio gosta iz Slovenije, dok on tvrdi da je to učinio u samoodbrani.

Upravo to, samoodbrana ili pokušaj ubistva je bila glavna tema o kojoj se raspravljalo na današnjem ročištu. Naime, optuženi je kuhinjskim nožem, dužine 20 centimetara teško povrijedio gosta sa kojim se sukobila njegova porodica. I dok šezdesetjedogodišnjak i njegov branilac govore o samoodbrani, javni tužilac jasno vidi pokušaj ubistva.

A, sve desilo prošlog avgusta kada je došlo do spora između porodice domaćina i slovenačke porodice, koja je bila na odmoru. Taj sukob je eskalirao je do te mjere da je optuženi zgrabio nož i izbo tridesetpetogodišnjeg gosta.

"Optuženi je zabio 20 centimetara dugačak mesarski nož u stomak svoje žrtve. Pri tome je žrtvi povrijeđena jetra i trbušna arterija“, objasnio je tužilac u optužnici.

Advokat optuženog se pozvao na samoodbranu.

“Moj klijent je samo želio da spase život svom sinu. Na kraju krajeva, ovaj tridesetpetogodišnjak je prava borbena mašina i davio je njegovog sina“, rekao je advokat Hans Gradišnig.

Svjedoci koji su se pojavili na današnjem ročištu su potvrdili da je žrtva bio izuzetno krupna osoba. Jedan svjedok je čak rekao da ga se uplašio. Drugi, opet, vide optuženog kao usijanu glavu koja brzo gubi živce.  Inače, cijeli tok i epilog suđenja zavise od kvalifikacije djela. Naime, ukoliko bude riječ o pokušaju ubistva, šezedetjednogodišnji optuženi bi mogao da se suoči sa doživotnim zatvorom. U slučaju samoodbrane presuda bi bila mnogo blaža. 

“Moglo bi čak doći i do oslobađajuće presude“, kaže Gradišnig nakon završenog ročišta.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина