Врховни суд

Судији смањена казна: Кћерки омогућио куповину стана за трећину тржишне вриједности

Врховни суд Републике Српске преиначио је пресуду судији Драгану Боровчанину (71), некадашњем в.д. предсједнику Окружног привредног суда у Источном Сарајеву, и осудио га на осам мјесеци затвора јер је незаконитом одлуком омогућио кћерки да за 18.381КМ купи стан, вриједан 55.145КМ.

Првостепеном пресудом Окружног суда у Бањалуци Боровчанин је био осуђен на 16 мјесеци затвора због кривичног дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца. Његова одбрана је на ту одлуку уложила жалбу коју је Врховни суд Републике Српске дјелимично уважио.

”Жалба одбране дјелимично је уважена и преиначена је одлука у дијелу који се односи на казну, која је са 16 мјесеци смањена на осам мјесеци затвора”, рекла је за АТВ секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић.

У оптужници се наводило да се радило о стану од 40,65 квадрата који се налази у Источном Новом Сарајеву. Стан је био у власништву фирме ”Ранком-инжињеринг” из Бијељине који је, на основу рјешења о извршењу, фирма ”Жељезница” доо Источна Илиџа путем суда тражила ради намирења дуга.

”Боровчанин је 7. августа 2020. године поступајући као судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву у извршном поступку, у намери да својој кћерки прибави корист и омогући јој куповину једнособног стана који је био предмет извршења, за трећину тржишне вриједности кћерки продао предметну непокретност”, саопштило је раније Републичко тужилаштво.

Тужилаштво је наводило да је Боровчанин тиме директно прекршио одредбу 88. Закона о извршном поступку који прописује да купац непокретности, која је предмет извршења, не може бити судија или друго лице које службено учествује у поступку продаје, као ни њихов супружник, уколико није сувласник, и с њима повезана лица (преци, потомци, браћа и сестре и њихови супружници) извршеник и његов супружник, нити особа која по закону не може стећи непокретност која је предмет извршења.

”Доношењем незаконите одлуке о продаји и досуди предметне непокретности, на другом рочишту за јавно надметање, када се непокретност може продати до једне трећине вриједности утврђене закључком о продаји, произилази јасна намјера судије да својој кћерки прибави корист на начин да јој омогући да стан који је процијењен на износ од 55.145 КМ купи за цијену од 18.381 КМ”, наводило је тужилаштво.

Након што је Б. Ђ. уплатила цјелокупан износ цијене, Боровчанин је 1. септембра 2020. године донио незаконито рјешење о досуди којом је стан продао својој кћерки. Потом је наложио Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у Источном Новом Сарајеву да изврши упис права власништва над станом у корист купца са 1/1 дијела. На основу тога РУГИП је дозволио упис права својине у корист Б.Ђ., али је 5. фебруара 2021. то рјешење поништено и одређено је понављање поступка. Наиме, у међувремену је утврђено да је 2010. године ”Ранком-инжињеринг” стан продао лицу М. Г.

Осуђени Боровчанин као судија је радио више од 20 година. У каријери је радио у Основном суду у Сокоцу, Општинском суду у Сарајеву, те као адвокат. За в.д. предсједника Окружног привредног суда у Источном Сарајеву именован је у јуну 2019. године.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?