Пресуда

Судиници из Приједора шест мјесеци затвора и забрана рада

Врховни суд Републике Српске преиначио је пресуду Дрени Марин, некадашњој судиници Окружног суда у Приједору, и осудио је на шест мјесеци затвора због више кривичних дела повреде закона од стране судије.

Маринова је првостепеном пресудом била осуђена на 10 мјесеци затвора и та казна је након жалбеног поступка смањена. Осим казне затвора изречена јој је и мјера забране обављања дужности судије у року од двије године. У ту мјеру неће бити урачунато вријеме проведено у затвору.

У пресуди се наводи да је Маринова, у више судских поступака, својој сестри Сандри Зубановић, адвокату из Приједора, додјељивала одбране по службеној дужности и тако јој омогућила стицање имовинске користи.

Таква незаконита рјешења Маринова је доносила од 5. јануара 2011. до 2. новембра 2016. године у 16 предмета у којима је поступала као судија у поступку против малољетника. У то вријеме Маринова је радила као судија Основног суда у Приједору.

”Оптужена је доносила незаконита рјешења којима је Зубановићеву постављала за браниоца по службеној дужности, те су јој исплаћиване награде на име трошкова заступања одбране, чиме је прибављена имовинска корист у износу од 7.285 марака”, наводи се у пресуди.

Законом је, између осталог, прописано да судија не може вршити дужност ако му је бранилац осумњиченог сродник до четвртог степена.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  'Емисија: Бизнис клуб

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.