ATV

Moli za oprost

Sveštenik u Rijeci zlostavljao 13 dječaka

 • Извор: Агенције
 • 23.05.2023. 11:13

Današnji "Nacional" objavio je priznanje sveštenika i bivšeg rektora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milana Špehara da je izvršio bludne radnje nad 13 dječaka starih između šest i 13 godina.

"Niko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati činiti pokoru, i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao, a i crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svešteničkog zvanja", rekao je Špehar za "Nacional" u pismenom odgovoru.

Njihov izvor iz svešteničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvijek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebi, pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu, posuđivao im je auto...

Špehar je "Nacionalu" rekao da je pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja i svede ga na laički status, što je presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada jedan sveštenik vlastitim imenom javno priznao vlastite seksualne prestupe.

Ovo je juče o Špeharu rekao riječki nadbiskup Mate Uzinić:

"Sveštenik M.Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivicu. Izrečene su mu mjere zabrane vršenja ovlaštenja koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu".

O svemu je obaviještena Kongregacija za nauku vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovo se otvara istraga.

Optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se sveštenik M. Šp. lično prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima.

Takođe je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. decembra 2018. godine.

"Kao nadbiskup koadjutor kada sam preuzeo službu poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u vezi s ovim slučajem. Odgovoreno mi je da je M. Šp. zatražio i dobio oprost od svešteničkih obaveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran. Takođe sam o ovome slučaju obavijestio Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao optuženi M. Šp. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji; da nisu postojale optužbe za period kasnije od 1994. pa do 2018. godine, te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano, a da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja krivičnih djela", rekao je Uzinić i dodao:

"Otpuštanjem iz kleričkog staleža M. Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij".

Тагови:
 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)