Основни суд Прњавор

Точили гориво које оштећује моторе: Пумпа и њен власник кажњени са 50.000 КМ

Основни суд у Прњавору правоснажно је казнио бензинску пумпу ”Дујаковић компани” из Шаринаца код Прњавора са 40.000 КМ, а директора и власника те фирме Огњена Дујаковића са 10.000 КМ јер су грађанима точили гориво лошег квалитета!

У рјешењу, које је правоснажно потврдио Окружни суд у Бањалуци, наводи се да су ”Дујаковић компани” и његов директор у септембру 2022. године у промет ставили два неисправна горива и то дизел ”Euro 5” и безоловни бензин ”BMB-959”.

"Квалитет дизела није био у складу са Одлуком о квалитету течних нафтних горива и то у погледу параметра ”тачке паљења” чија вриједност је износила мање од 40°C, а дозвољена доња гранична вриједност мобра бити већа од 55°C. Квалитет безоловног бензина није испуњаво услове по погледу параметра ”дестилација (крај)” чија вриједност је износила 239,7 а дозвољена гранична вриједност за дестилацију (крај) може бити максимално 210”, наведено је у рјешењу које је суд објавио на својој веб страници.

Мањак квалитета утврђен је лабораторијском анализом, након узроковања горива које извршено 19. септембра 2022. године, на пумпној станици у Шаринцима.

Појашњава се да је за свако гориво фирма кажњена са по 20.000 КМ, а директор по 5.000 КМ. Казне су обједињене у јединствену од 39.999 КМ за правно лице, те 9.999 КМ одговорном у правном лицу.

У образложењу суда наводи се да је рјешење донесено након што је ”Дујаковић компани” тражило судско одлучивање по прекршајним налозима Републичке управе за инспекцијске послове, да би директор пред судом прихватио одговорност за изречене прекршаје.

Појашњава се да окривљенима нису изречене условне осуде јер су починили по два прекршаја, односно продавали два неисправна горива која су грађани користили у својим возилима. Тиме су, како наводи суд, грађани били ускрађени да за новац који су платили, користе исправна горива.

”Тим поступком окривљени су директно угрозили моторе и друга возила грађана, јер ноторна је чињеница да кориштење горива неисправног квалитета проузрокује оштећења мотора. У конкретном случају грађани су, по принципу савјесности и поштења, куповали гориво код окривљених вјерујући да су иста задовољавајућег квалитета и да их сигурно могу користити, међутим окривљени су продавали горива која се нису ни смјела продавати грађанима за кориштење”, наводи се у одлуци суда.

Додаје са да окривљени нису доказали да су грађанима евентуално вратили новац за неисправно гориво или да су их обештетили.

”Из тих разлога окривљени се не могу блаже санкционисати нити се истима може изрећи условна осуда за почињене прекршаје. Они се на тржишту појављују као добављач и продавац и морају се казнити за своје пропусте како убудуће не би чинили сличне или исте прекршаје”, наводи се у рјешењу Основног суда у Прњавору.

Суд напомиње да се не може само формалним признањем прекршајне одговорности тражити и добити блажа казна или условна осуда.

”Уколико би суд тако поступио, у чему би се састојала сврха контроле инспекцијских органа који издају прекршајне налоге за почињене прекршаје када окривљена лица пред судом само формално признају прекршајну одговорност и тако добију блаже или условно санкционисање, а да при томе нису учинили ништа по предметном случају већ су само пред судом формално признали прекршајну одговорност”, наводи се у одлуци.

Додаје се да је приликом кажњавања суд имао у виду личне и породичне прилике окривљеног, имовно стање и чињеницу да је признао прекршај.

Као отежавајуће околности суд је цијенио то што су ”Дујаковић компани” и њен директор раније три пута прекршајно кажњавани што их, како наводе, чини вишеструким рецидивима у вршењу прекршаја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)