Osumnjičeni za krijumčarenje migranata

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor dvojici Pakistanaca

  • 05.04.2021. 15:29

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za dva državljanina Pakistana osumnjičena za krijumčarenje 13 ilegalnih migranata preko vodene granice na rijeci Drini.

Riječ je o Adilu Baširu /25/ i Adnanu Aliju /25/.

Službenici Granične policije BiH uhapsili su osumnjičene prilikom krijumčarenja grupe od 13 ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju je navedeno da je krijumčarenje migranata otkriveno i spriječeno na širem području Zvornika, kada je u ranim jutarnjim časovima otkriveno plovilo na rijeci Drini, sa krijumčarenim migrantima.

"Pripadnici Granične policije BiH zaplijenili su plovilo, priveli osumnjičene, nakon čega su ilegalne migrante, državljane Avganistana i Pakistana, saslušali i predali pod nadzor Službe za poslove sa strancima BiH", navedeno je u saopštenju.

Nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga jer je riječ o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim institucijama BiH.

"Prijedlog je upućen Sudu BiH, nakon čega je osumnjičenima i određen pritvor", navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, postupa u većem broju predmeta za krivična djela ilegalnih migracija, čija učestalost je povećana u skladu sa usložnjavanjem migrantske situacije u BiH.