Kriminalna grupa

U podu firme krili 149 miliona evra od šverca goriva

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2023. 10:32

Italijanska policija je u podu firme pronašla 149 miliona evra u okviru istrage jedne kriminalne grupe osumnjičene da je švercovala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

Akciju su sproveli kancelarija evropskog javnog tužioca u Bolonji i italijanska finansijska policija Parme.

"Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudija iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije firme uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu", objavio je EPPO.

Milioni evra skriveni ispod poda

Policija je tokom pretresa firme pronašla milione evra ispod poda firme.

Za šverc su osumnjičena tri Italijana koja rade iz Dubaija, Miamija i Salerna.

Njima se na teret stavlja da su gorivo kupovali u Hrvatskoj i Sloveniji pa ga onda unosili u Italiju i prodavali po niskoj cijeni, kao posrednike koristili su fiktivne firme.

"Gorivo je na kraju prodavano firmi sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrohemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene privredne subjekte", objavio je EPPO.

Kako je utvrđeno istragom, gorivo je uvoženo preko dvije firme koje imaju sjedište u EU, a prevoz je obavljan vozilima hrvatskog transportnog preduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova krimilane grupa. Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u italijanskim gradovima Parmi, Piaćenci, Ređio Emiliji, Modeni, Ferari, Bresci, Lodiju i Veroni.

Oštetili budžet Italije za više od 90 miliona evra

"U nekim je slučajevima kao posrednik korišteno preduzeće sa sjedištem u Potenci, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu, kako prevara ne bi bila direktno povezana sa firmom sa sjedištem u Parmi. Tamponsku firmu sumnjiči se i za poreznu prevaru", dodaje se.

Procjenjuje se da je šema poreznoj upravi u Italiji nanijela štetu od više od 92 miliona evra, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016.

(Foto: Printscreen/Index)

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм