Злочини

Убијени на дужности, у сачекушама, тероризму: Ово су убијени полицајци у БиХ

У посљедњих пет година у Босни и Херцеговини хладнокрвно је убијено шест полицијских службеника. Убијена су три полицајца МУП-а РС, двојица МУП-а Кантона Сарајево и полицијски службеник Федералне управе полиције.

Већина је животе изгубила на дужности. За разлику од ранијих времена, ти злочини су расвјетљени, али се на пресуде и даље чека. АТВ подсјећа на сва убиства полицајаца, која су потресла БиХ у посљедњих 25 година.

Задње убиство догодило се у Бијељини у ноћи између недјеље и понедјељка када је испред ноћног клуба "Џил" са два метка у прса убијен криминалистички инспектор ПУ Бијељина Ненад Марковић. За злочин је осумњичен Никола Кокановић, син народног посланика и члана Социјалистичке партије Зорана Кокановића, који је ухапшен заједно са тројицом помагача. Иза Марковића су остали супруга и петогодишњи син.

Раденко Башић, начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор, убијен је 21. марта прошле године у насељу Пећани. Ликвидиран је око 6.50 часова када је пјешке кренуо на посао. Убица му је с леђа пришао и у потиљак му испалио један хитац из пиштоља "ЦЗ", калибра 7,65 мм. Злочин је расвијетљен и као директни извршилац убиства оптужен је Александар Миљатовић из Лакташа. Убиство је, према оптужници, наручио Далибор Раилић Дуги, док је као помагач у злочину оптужен Миљатовићев кум Игор Репајић. Њима је у току суђење пред Судом БиХ. Као мотив злочина, у оптужници се наводи, то што је Раилић сматрао да му је Башић највећа препрека за трговину дрогом на подручју Приједора.

Полицајац ПУ Приједор Слађенко Тубин убијен је на дужности 21. априла 2019. године при интервенцији спријечавања породичног насиља у Горњој Равској код Приједора. Тубина је хицем из сачмарице убио Миленко Шабић. Дјело је починио у неурачунљивом стању и осуђен је на обавезно лијечење и чување у психијатријској установи.

На дужности је 9. фебруара 2019. године убијен и Махир Бегић, полицајац Федералне управе полиције, који је чувао ФУП-ов Центар за обуку у Суходолу код Тарчина. Бегића је изрешетан пушком и избоден ножем, а починилац је био помахнитали Един Гачић који се тада налазио у бјекству од полиције након што је 4. фебруара ножем убио трговца Сауда Султанића. У својеврсном лову на човјека Гачић је убијен у размјени ватре са специјалном полицијом МУП-а Кантона Сарајево у околини Кисељака.

Полицајци Давор Вујиновић и Адис Шеховић убијени су хицима из аутоматских пушака када су 26. октобра 2018. у сарајевском насељу Алипашино поље покушавали да спријече крађу ”Голфа”. Маскирани нападачи су према њиховом службеном возилу испалили најмање 20 хитаца и Шеховића на мјесту убили, док је Вујиновић подлегао у болници. За убиство сарајевских полицајаца оптужени су Сава Маринковић, Александар Мацан и Марко Трифковић којима је у току суђење пред Кантоналним судом у Сарајеву.

У терористичком нападу на Станицу јавне безбједности Зворник 27. априла 2015. године убијен је полицајац Драган Ђурић, док су рањене његове колеге Жељко Гајић и Стево Миловановић. Напад је извео 24-годишњи Нердим Ибрић који је с аутоматском пушком дошао пред станицу и почео да пуца. Потом је ушао у станицу и насумично наставио да пуца, док није убијен у размјени ватре с полицијом.

Полицајац ПУ Нови Град Мухидин Пиводић убијен је на дужности 31. децембра 2012. године док је обезбјеђивао православну цркву Храм светог Николаја у Сарајеву. Њега је са више хитаца из аутоматске пушке изрешетао Анел Ћемо, који је осуђен на 34 године затвора. Мотив убиства је била освета јер је саобраћајна полиција прије злочина у Соколовић-Колонији од Ћеме одузела возачку дозволу и казнила га са 100 марака због вожње у пијаном стању.

Жељко Марковић, некадашњи начелник ЦЈБ Српско Сарајево убијен је 24. септембра 2002. године у сачекуши пред својој кућом у Сокоцу.

Убица га је чекао пред вратима и око 2.30, када се Марковић враћао кући, у њега је испалио 12 хитаца из аутоматског оружја. Убиство никада није расвјетљено и 20 година након бруталног злочина нема одговора ко је био толико моћан да наручи и изврши убиство полицијског званичника.

Љубиша Савић Маузер, некадашњи начелник Управе полиције МУП-а РС и ратни командант "Гарде Пантери" изрешетан је 7. јуна 2000. године у Бијељини. Док се у "Opel Fronteri" возио у близини аутобуске станице, убице су га пресреле "toyotom camri" и према њему испалили 13 хитаца из аутоматске пушке М-70, калибра 7,62 милиметра. Погођен је са шест метака и на мјесту је остао мртав. Као извршилац убиства на 20 година затвора осуђен је Ђорђе Ждрале из Источног Сарајева, који је пуштен на слободу након што је одлежао већи дио изречене казне. У пресуди се наводило да је Ждрале, с њему познатим особама, испланирао и извршио злочин. Неке од тих познатих особа су помињане током суђења, али налогодавац никада није откривен.

Криминалистички инспектор СЈБ Фоча Раденко Радовић убијен је из пушкомитраљеза 29. априла 2000. године у Фочи. Претходно је из исте пушке рањен полицајац Маринко Божовић након што је, заједно с колегом, покушао да заустави Жељка Бошковића званог Вук који је претходно учествовао у тучи у кафани. Након што је ранио Божовића, интервенисала су двојица инспектора, али је Бошковић и према њима запуцао и убио Радовића. Бошковић је девет година био у бјекству. Ухапшен је 10. новембра 2009. године и осуђен на 20 година затвора.

Срђан Кнежевић, некадашњи замјеник начелника ЦЈБ Српско Сарајево и командант јединице "Бијели вукови" убијен је 7. августа 1998. у Палама. Изрешетан је на улазу у зграду у којој је становао. Наочиглед супруге у њега су пуцала два маскирана нападача који су побјегли. До данас није откривено ко је извршио убиство, као ни ко је био налогодавац злочина.

Дугогодишњи радник МУП-а РС Ђорђе Милосављевић Костоломац из Бањалуке убијен је у сачекуши 16. марта 1998. испред фискултурне сале Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у бањалучком насељу Борик. Убица га је чекао у мраку и када је Милосављевић изашао из сале, с леђа је у њега испалио више хитаца из аутоматске пушке, калибра 7,62мм. Погођен је са пет метака у леђа. Никада није откривено ко стоји иза злочина. Окружно јавно тужилаштво Бањалука истрагу је обуставило 30. октобра 2014. због застаре кривичног гоњења.

Махмут Трако, полицајац МУП-а Кантона Сарајево, убијен је 24. фебруара 1998. године. Он је с колегом упућен на интервенцију у Бућа Потоку, гдје је пријављено насиље у породици, односно да супруг физички малтретира жену. Жена се тада затворила у кућу и када су Трако и колега покуцали на врата на њих је бацила бомбу. У експлозији Трако је задобио тешке повреде од којих је сутрадан подлегао.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.