Granična policija

Uhapšeno 14 osoba na graničnim prelazima u BiH

  • Извор: АТВ
  • 31.03.2023. 12:44

Granična policija BiH uhapsila je 14 osoba za kojima su potrage raspisali sudovi i policija.

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Izačić, danas su uhapsili A.L. (1981. godište), kojeg potražuje Opštinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela "posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga".

Kontrolisan je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prelazu Izačić i predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.   

Dan ranije, 30. marta, u Gradišci je uhapšen N.V. (1980.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Opštinski sud u Bosanskoj Krupi zbog krivičnog djela "prevara".

Kontrolisan na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu. Prethodno, službenici ove jedinice su 29. marta uhapsili M.Š. (1958.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjaluci zbog krivičnih djela "krađa". On je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banjaluka.

Takođe, prilikom ulaska u BiH na prelazu Gradiška 26. marta uhapšen je P.G. (1993.) jer je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Gradiška raspisala potragu zbog krivičnog djela "teška krađa“. Nakon hapšenja predat službenicima Policijske uprave Gradiška. 

F.H. (1980.) uhapšen je na prelazu Orašje, 29. marta, jer je za njim Policijska uprava Lukavac raspisala potragu zbog krivičnog djela "ugrožavanje sigurnosti".

Na istom prelazu takođe je uhapšen i državljanin BiH i Hrvatske I.K. (2001.) kojeg je potraživao Opštinski sud u Orašju zbog krivičnog djela "teška krađa".

Za državljanina BiH i Republike Srbije M.R. (1996.) je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Kontrolisan je na izlasku iz BiH i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

U Zvorniku je 29. marta uhapšena J.J. (1999.) iz Srbije, nakon što je ustanovljeno da je za njom Policijska uprava Jajce raspisala potragu zbog krivičnog djela "prevara“. Ona je uhapšena prilikom ulaska u BiH na prelazu Šepak i predata službenicima Policijske uprave Jajce.

Pripadnici Jedinice Granične policije Brod, 24. marta uhapsili su S.Đ. (1985.) iz Srbije jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Šamcu zbog krivičnog djela "izbjegavanje davanja izdržavanja“.

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša, 24. marta uhapsili su državljanku Hrvatske M.M. (1982.), nakon što je ustanovljeno da je potražuje Opštinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela "napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“.

Prethodno, 22. marta, službenici ove jedinice su predali S.J. (1981.) službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu, nakon što je utvrđeno da je potražuje Opštinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela "posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga".

Državljanin BiH i Švedske uhapšen je na Aerodromu Tuzla na letu iz Malmea, nakon što je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu zbog krivičnog djela "oštećenje tuđe stvari“.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 23. marta su uhapsili S.K. (1983.), nakon što je ustanovljeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela "krivotvorenje isprave“. On je kontrolisan na ulasku u BiH na prelazu Uvac i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.  

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 22. marta su uhapsili T.N. (1988.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Opštinski sud u Zenici radi izdržavanja kazne zatvora. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je stigao letom iz Minhena.