MUP Srbije

Uhapšeno 16 osoba zbog finansijskih prevara na internetu

  • Извор: СРНА
  • 22.02.2023. 14:39

U Srbiji je policija uhapsila 16 osoba zbog finansijskih prevara na internetu u okviru drugog dijela međunarodne akcije "Infiniti", saopšteno je iz MUP Srbije.

Osumnjičeni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mjestima u Srbiji danas je oduzeto više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto-valutama, kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se porijeklo drugih nekretnina aktivno provjerava.

Oni su uhapšeni zbog računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

MUP je upozorio građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u Srbiji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim "kol-centrima" koji se navodno bave edukacijom i savjetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa.

To uključuje i trgovinu kripto-valutama, s obzirom da su takve djelatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrijednosti Srbije.

Policija je tokom prvog dijela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, posebno prostorija preduzeća "Olimpus Prajm" i "Asgard" iz Beograda, pronašla značajne podatke i dokaze.

Osnovano se sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koja se procenjuje na više od sedam milijardi američkih dolara, ali se konačan iznos još utvrđuje.

U ovoj posljednjoj akciji hapšenja 16 osoba, učestvovali su pripadnici MUP Srbije, odnosno Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Odjeljenja za suzbijanje visokotehnolškog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Akcija je sprovedena u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju EU - Evrodžastom i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije.

Uhapšena su lica čiji su inicijali M.N, D.P, N.M, N.S, S.K, B.B, M.A, D.M, F.M, A.M, T.B, D.Đ, U.R, D.L, V.B. i G.M. Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

U saopštenju se navodi da će MUP i Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal nastaviti aktivno postupanje u suzbijanju kriminalnih radnji, lišenju slobode osumnjičenih i oduzimanju protivpravne imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnih djela u ovoj oblasti.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина