Sud BiH

Ukinut pritvor uhapšenima u akciji "Storidž"

  • Извор: Аваз
  • 07.06.2022. 12:13

Sud BiH, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenim u predmetu Veljko Ugrenović i drugi, juče je donio rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je prema osumnjičenim: Veljku Ugrenoviću, Mladenu Grbiću, Savi Dragišiću, Saši Vidoviću, Filipu Munjeranu, Gordanu Gvozdenu, Draženu Karanu, Nebojši Tojagiću i Dariu Taškovu ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 10.12.2021. godine.

Istovremeno su prema osumnjičenim određene mjere zabrane i to: zabrana napuštanja boravišta, a u cilju izvršenja ove mjere osumnjičenima se zabranjuje napuštanje mjesta boravišta. 

Kretanje im se ograničava isključivo na njihovo mjesto boravišta koje ne smiju napuštati bez prethodnog odobrenja Suda BiH izuzev ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. 

Ukoliko je hitno potrebno da napuste mjesto boravišta, osumnjičeni se mogu obratiti Sudu obrazloženim zahtjevom o kojem će Sud odlučiti u svakom konkretnom slučaju. Provjeru mjere zabrane napuštanja boravišta provodiće ovlaštena službena lica Policijske stanice Gradiška, Policijske stanice Novi Grad i Policijske uprave Banja Luka tako što će tri puta sedmično, nasumice, u periodu od 8:00 do 22:00 sati kontrolisati da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama, te pismeno obavijestiti Sud ukoliko osumnjičeni ne budu zatečeni na navedenim adresama.

Određena je i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere od osumnjičenih se privremeno oduzimaju važeće putne isprave, koje će bez odlaganja dostaviti Sudu, uz zabranu izdavanja novih, te im se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte. Navedene mjere će izvršiti Granična policija BiH; potom zabrana sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenim zabranjuje svaki oblik kontaktiranja i sastajanja s drugim osumnjičenim licima i svjedocima u ovom predmetu.

Osumnjičenim se nalaže strogo postupanje u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove obaveze ili kojima se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Sudu i Tužilaštvu BiH. Nametnute obaveze će trajati dok postoji potreba ili do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti trajanja mjera vršiće se svaka dva mjeseca. Osumnjičenim može biti određen pritvor ukoliko prekrše bilo koju nametnutu obavezu.

Veljko Ugrenović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi i krivičnim djelom teška krađa.