Сребреник

Ужас у БиХ: Очух оптужен за злостављање дјетета

  • Извор: Радио Сарајево
  • 20.01.2024. 08:51

Удружење Земља дјеце у БиХ са сједиштем у Тузли подијелило је озбиљан апел у којем наводе да надлежне институције не желе преузети 13-годишњу жртву насиља са пребивалиштем у Сребренику, коју је злостављао очух.

"Као организација-чланица Мобилног тима за идентификацију жртава трговине људима у Тузли, дошли смо до сазнања да се стручни радници ЈУ Центар за социјални рад Тузла од 16. јануара 2024. године боре са ситуацијом збрињавања тринаестогодишњег дјетета, са пребивалиштем у Сребренику, којем је поменути Центар пружио заштиту и помоћ као жртви насиља у породици почињеног од стране очуха (изречена заштитна мјера забрана приближавања малољетном дјетету)", навели су из Удружења и додали:

"Надлежни Центар за социјални рад Сребреник од 16. јануара 2023.године, чак и на позив полиције, одбија да преузме бригу о малољетном дјетету. Након првобитног прихвата у Прихватилиште у ЈУ Дом за дјецу без родитељског старања Тузла, у вечерњим сатима дана 18. јануара 2024. године, дијете је одвезено на преглед на Клинику за психијатрију ЈЗУ УКЦ-а Тузла, одакле није враћено у просторије Прихватилишта, јер је за њега улаз био затворен. Дошли смо до сазнања да су упосленици ове установе поставили ултиматум, да, уколико се ово дијете смјести у установу, они ће напустити исту".

Како тврде даље, дијете је провело цијели дан у Центру за социјални рад Тузла, иако је стручно особље Центра уложило ванљудске напоре у смјеру збрињавања дјетета.


Тешка несрећа на пружном прелазу - ауто преполовљен

Тешка несрећа на пружном прелазу - ауто преполовљен

"Обратили су се свим надлежним институцијама за заштиту права дјетета (кантоналном министарству за социјалну заштиту, Федералном министарству рада и социјалне заштите, Вијећу за дјецу Федерације БиХ, Институцији омбудсмена за људска права БиХ), али, нажалост, менаџмент Дома за дјецу без родитељског старања у Тузли се оглушио на све интервенције поменутих институција", тврде у Удружењу даље.

"Као организација која је иницирала и финансијски помогла да се успостави Прихватилиште за дјецу без адекватног родитељског старања, апелујемо на надлежне институције, укључујући и кантонално тужилаштво, да се преиспита потенцијална одговорност надлежног Центра за социјални рад Сребреник, као и ЈУ Дом за дјецу без родитељског старања Тузла, а у вези са несавјесним радом у служби, односно озбиљним угрожавањем права дјетета на заштиту од насиља и адекватно збрињавање у оквиру система социјалне заштите", наводе из Удружења Земља дјеце у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: