Dražavni zatvor

Užas u zatvoru u Vojkovićima: Zatvorenici štrajkuju glađu, Matković sebi zašio usta

  • Извор: Аваз
  • 13.01.2023. 13:54

Osumnjičeni Milan Matković i ostala lica koja su osumnjičena u krivičnom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH, a koji se trenutno nalaze u pritvorskim jedinicama Državnog zatvora u Vojkovićima jutros su stupili u štrajk glađu, saznaje "Avaz".

Kako piše pomenuti medij, osumnjičeni smatraju da u njihovom predmetu nemaju pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog stalnih pritisaka, kako od strane medija, tako i od strane različitih visokih zvaničnika, uključujući i međunarodne koji su vezani za BiH. 

Oni smatraju da se već nepunih šest mjeseci neosnovano nalaze u pritvoru zbog navedenih pritisaka što je posebno izraženo u njihovom predmetu.

Mediji pišu i da je prvoosumnjičeni Milan Matković jutros u pritvorskoj jedinici nanio sebi tjelesne povrede na način da je sebi zašio usta. Ovakvim rigoroznim postupcima osumnjičeni iskazuju nezadovoljstvo i otpor prema neviđenjim pritiscima u postupku koji se vodi protiv njih.

Ovim povodom Avaz je pozvao advokate koji zastupaju u ovom krivčnom predmetu - Lejlu Čović i Jasminu Alikadić koji su potvrdili ove navode, ističući sljedeće:

“Upoznati smo da su naši branjenici stupili u štrajk glađu u pritvorskoj jedinici kao i da je došlo do samopovređivanja osumnjičenog Milana Matkovića. Mi kao branioci, nažalost, nismo iznenađeni ovakvim postupanjem naših branjenika, imajući u vidu kontinuirane pritiske na postupak u ovom krivičnom predmetu, uključujući stalne neistinite medijske natpise, objavljivanje službenih dokumenata u medijima, direktne pritiske međunarodnih zvaničnika na Tužilaštvo BiH i Sud BiH što ima izuzetno negativnu konotaciju u ovom postupku. Mi kao branioci ćemo učiniti sve da zaštitimo njihova ljudska prava i iskoristiti sve moguće pravne lijekove kako pred domaćim tako i pred međunarodnim sudovima u cilju pravičnosti ovog postupka koji se, u najmanju ruku, mora tretirati u skladu sa zakonom i bez bilo kakvih pritisaka izvan pravosudnih institucija”.

Тагови: