Окружни суд Бањалука

Васпитачу Дома ”Рада Врањешевић” 14 година затвора због обљубе штићенице!

Александар Крагуљ (43), бивши васпитач и портир Дома за дјецу без родитељског старања ”Рада Врањешевић, осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на јединствену казну од 14 година затвора због обљубе тада 13-годишње штићенице Дома!

Kрагуљ је оглашен кривим за два кривична дјела обљубе са дјететом млађим од 15 година, за које су му изречене казне од по шест година затвора. Осуђен је и за искориштавање дјетета за порнографију, за које му је изречена казна од три године затвора. Казне су обједињене у јединствену од 14 година.

Изречена му је и мјера забране приласка жртви на удаљеност од 50 метара, ма гдје се налазила. Та мјера биће на снази до њеног пунољетсва.

У пресуди је наведено да је Крагуљ од 8./9. јануар до 17./18. септембра 2020. године у више наврата имао сексуалне односе са дјевојчицом која је 2008. годиште. Дјела су почињена у гарсоњери Дома ”Рада Врањешевић” у вријеме када је Крагуљ радио као васпитач у Дому. Детаљи пресуде због заштите жртве нису објављени.

Крагуљ је осуђен и јер је у својој кући чувао материјал са садржајима дјечије порнографије. У претресу куће у његовом лаптопу пронађена су два видео снимка дјечије порнографије, којима је приступио преко веб браузера ”гугл хром”, те апликације ”телеграм”. У рачунару је нађено и 13 фотографија експлицитног садржаја дјечије порнографије. Пронађен му је и меморијски стик, на којем су откривена чак 154 снимка дјечије порнографије.

Спорни снимци ће након пресуде бити уступљени Јединици за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске ради додатних провјера у бази сексуалне експлоатације дјеце.

Подсјетимо, ради се о афери која је почетком 2022. године потресала Дом ”Рада Врањешевић”, због чега је и директор те институције Владимир Кајкут поднио оставку. Оптужница је подигнута у јуну прошле године, а због заштите жртве и осјетљивости случаја суђење је било затворено за јавност.

Против Крагуља је раније вођен дисциплински поступак због преписки с малољетницом. Тада је наведено да нема вјеродостојних и утемељених доказа да је починио тежу повреду радне дужности. Крагуљ је у међувремену враћен на посао, али су усљедила нова шокантна открића, односно да је с малољетницом имао сексуалне односе. Трајно је суспендован тек након што је ухапшен 28. јануара прошле године, када му је одређен притвор.

Одлуком суда вријеме проведено у притвору урачунато му је у казну, а и након пресуде ће остати иза решетака. Дужан је и да плати трошкове поступка.

Пресуда није правоснажна и дозвољена је жалба Врховном суду Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера