Бор

Власник чувеног Зигија открио детаљ који буди наду у потрази за Данком

  • Извор: Мондо.рс
  • 29.03.2024. 14:43

Чувени пас за спасавање из рушевина и потрагу за људима, Зиги, стигао је данас, заједно са ватрогасцима из Новог Сада, у Бор и прикључио се у потрагу за малом Данком Илић (2).

Зиги, стар десет година, службени пас МУП-а Сектора за ванредне ситуације у пензији, послије разорног земљотреса у Турској помагао је у проналаску затрпаних и специјално је трениран за те ствари.

Пас је у мисију помоћи угроженима у Турској у фебруару прошле године упућен као равноправан члан Специјалистичког тима за спасавање из рушевина.

Зиги је белгијски овчар и прошао је основну обуку из послушности, као и основну обуку за спасавање и претрагу лица. Учествовао је у више акција спасавања и на више међународних вежби у Словенији и Србији.


Познати резултати полиграфског испитивања оца Данке Илић

Познати резултати полиграфског испитивања оца Данке Илић

Водич тог службеног пса је Мили Радојевић, ватрогасац-спасилац и припадник Специјалистичког тима за спасавање из рушевина. Радојевић води бригу о Зигију. За своје подвиге Радојевић је добио и одликовање, плакету за изузетну храброст 2018. године. Водичи службених паса су прошли више обука и тренинга и земљи и иностранству. 

Мили Радојевић је за "Мондо" појаснио да пси цијели свој живот заснивају на чулу мириса, а да је систем проналажења људи јако специфичан.

За "Мондо" је изјавио да тренутно не може да открива детаље потраге за несталом Данком, али да Зиги трага за живом особом, што је детаљ који буди наду свима који помно прате овај случај. Односно, самим тим што је Зиги на мјесту потраге, још увијек постоји нада да је дјевојчица жива.


У тунелима нема Данке: Мајка је пред нестанак сликала из три угла

У тунелима нема Данке: Мајка је пред нестанак сликала из три угла

"Зиги, односно пас за спасавање из рушевина и потрагу за људима може да нањуши само живу особу", изјавио је Радојевић, а у претходном интервјуу је појаснио како изгледа потрага службених паса.

"Струјање ваздуха је специфично када је у питању рушевина и ова ситуација. Постоји елементи гдје може да струји неки ваздух и пас може ту да лоцира мирис. Кад осјети мирис он лаје, покаже извор мириса", рекао је тада за "Мондо" Мили Радојевић.

Подсјетимо, најтежа и најкомпликованија претрага на којој је Зиги био ангажован, јесте случај дјевојчице коју је 2019. године отео Малчански берберин:

"Исто смо тамо били припојени тиму који врши претрагу и тад смо исто радили неки нови сегмент, широко подручје тражења, гдје идеш по неким локацијама, шума, мрак, то је нешто што је прије саме Турске било упечатљиво. Али наравно сама Турска је нешто што оставља дубок траг", навео је ватрогасац за "Мондо" једном приликом.


(Фото: МУП Србије)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина