Za sedam mjeseci 5.719 nezgoda

Vožnja na putevima Srpske postala "ruski rulet”: Svakog dana 27 saobraćajki

  • Извор: Глас Српске
  • 07.09.2023. 08:27

Da stupce crne hronike svakodnevno ispunjavaju vijesti o saobraćajnim nesrećama, svjedoče podaci policije prema kojima se za sedam mjeseci ove godine na putevima Srpske dogodilo 5.719 saobraćajnih nezgoda, što je u prosjeku 27 dnevno.

Uprkos novčanim kaznama i stalnim apelima na opreznu vožnju, na putevima Srpske, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, u saobraćajkama je od januara do kraja jula život izgubilo 59 osoba, za pet više u odnosu na isti period lani.

Statistika pokazuje da se u tom periodu ove godine dogodilo 4,4 odsto više saobraćajki u odnosu na isti period lani, a najčešće su ih prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola.

"Ove godine od januara do kraja jula u saobraćajnim nezgodama u Srpskoj teže je povrijeđeno 296 lica, dok su lakše povrede zadobile 1.574 osobe. Broj nezgoda sa materijalnom štetom je 4.411 i veći je za 4,6 odsto u odnosu na lani”, rekla je za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Nezapamćene poplave u Grčkoj - evakuacija otežana, srpski turisti ostali bez automobila

Nezapamćene poplave u Grčkoj - evakuacija otežana, srpski turisti ostali bez automobila

Dodala je da je najveći broj smrtno stradalih lica evidentiran na području koje pokrivaju policijske uprave Banjaluka i Bijeljina i to po 11 lica, dok je najviše saobraćajnih nezgoda, odnosno 979, bilo tokom jula.

Pored vožnje pod dejstvom alkohola, veliki broj saobraćajnih nezgoda, naglasila je ona, u proteklom periodu prouzrokovali su vozači sa manje od dvije godine vozačkog staža, te oni bez dozvole. 

“Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su bile neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, zatim nedržanje odstojanja, vožnja unazad, strana kretanja, prvenstvo prolaza i slične”, kazala je Miljanovićeva.

Vožnja na putevima Srpske, ali i regiona, tvrde stručnjaci, postala je “ruski rulet”, a to potvrđuju i sve češći snimci koji se šire društvenim mrežama, gdje vozači voze u suprotnom smjeru ili prolaze kroz crveno svjetlo i to velikom brzinom. 

Velike ljubavne promjene u septembru stižu za pet znakova

Velike ljubavne promjene u septembru stižu za pet znakova

Tehnički direktor “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević kazao je za “Glas Srpske” da su auto-putevi u Srpskoj maksimalno obezbijeđeni saobraćajnom signalizacijom, koja, kao ni policija, ne može spriječiti pojedine vozače da se, iz nekog razloga, ne pridržavaju pravila i naprave glupost.

"Šta se dešava u glavi vozača koji, primjera radi, vozi u pogrešnom smjeru, niko ne može da zna. Nekoliko puta se dešavalo da se na samoj traci iz nekog razloga okreću. U takvim slučajevima na sve moguće načine upozoravamo druge vozače dok policija ne dođe”, kazao je Stanarević.

Zbog toga bi, ističe on, i auto-škole trebalo da malo više obrate pažnju na obuku kandidata na auto-putevima.

"Činjenica je da će za pet godina Srpska biti mnogo više pokrivena auto-putevima, dok istovremeno malo naših auto-škola pridaje pažnju vožnji na tim putevima”, kazao je Stanarević.

Brutalan napad u tržnom centru: Nasilnik nakon svađe radniku obezbjeđenja slomio vilicu

Brutalan napad u tržnom centru: Nasilnik nakon svađe radniku obezbjeđenja slomio vilicu

Dodao je da su prije nekoliko dana na zaustavnoj traci auto-puta zatekli lice koje popravlja automobil iako je prevoz putem šlep-službe “Auto-moto saveza Republie Srpske” besplatan do 50 kilometara. To je, kazao je on, nedopustivo raditi na auto-putevima. 

"Kako bi nesreće bile što blaže, na petljama ove godine planiramo da postavimo ublaživače, u vidu ograde koja će imati amortizer koji će u slučaju nezgode ublažiti udar”, objasnio je Stanarević.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladena Petrovića, broj saobraćajnih nezgoda ove godine povećan je zbog veće mobilnosti. 

"Tokom proteklih mjeseci je bio veliki priliv stanovništva iz dijaspore, kao i turista, što je dovelo do većih gužvi na putevima, a samim tim učestalih saobraćajnih nezgoda. Tokom ljetnih mjeseci na koncentraciju vozača veliki uticaj imaju i vrućine”, kazao je Petrović ističući da ga u današnjem društvu ne bi iznenadilo da postoje i neki posttinejdžerski izazovi, gdje se odvijaju takmičenja rizična po sve učesnike u saobraćaju i objavljuju na društvenim mrežama.

Stariji vozači

Mladen Petrović ističe da bi za starije vozače trebalo da bude sprovedena kampanja da bi se edukovali kako da koriste brze ceste, auto-puteve i kružne tokove, kao što je to slučaj u svijetu.

"Starija lica uglavnom manje poznaju propise na pomenutim kategorijama saobraćajnica, jer su vozački ispit polagala prije modernizacije puteva”, kazao je Petrović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.