Forum za bezbjednost

Zatražena kazna za učesnike vršnjačkog nasilja u Nevesinje

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2021. 15:29

Forum za bezbjednost Nevesinja dao je preporuku Osnovnoj školi "Risto Proroković" da sa školskim odborom, nastavničkim vijećem i savjetom roditelja preduzme sve neophodne mjere i da učesnici vršnjačkog nasilja u ovom gradu budu kažnjeni.

Predsjednik Foruma za bezbjednost Nevesinje Momčilo Vukotić naveo je da je na Forumu za bezbjednost razgovarano o dva slučaja nasilničkog ponašanja, te dodao da postoje kazne za teške prekršaje i da su to ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještaj u neku drugu područnu školu.

"Mi smo preduzeli sve mjere koje možemo, a to je preporuka školi. Kao čovjeku, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Foruma za bezbjednost mi je neprijatno i možda za ovo svi mi snosimo neku odgovornost", rekao je Vukotić medijima nakon sastanka.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ko snosi najveću odgovornost, rekao da su to roditelji, nastavnički kadar, ali i cijelo društvo.

Mara Šaran, direktor Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje, navela je da je riječ o nasilju u dva odjeljenja sedmog razreda u ovoj školi i dodala da su odmah po saznanjima o učinjenim vaspitno-disciplinskim prekršajima organi škole postupili u skladu sa zakonskom regulativom.

Ona je rekla medijima da se u sedmom dva odjeljenju dogodio sukob dva učenika koji je zabilježen mobilnim telefonom i dospio je u javnost.

Odgovarajući na pitanje novinara gdje su bili nastavnici s obzirom na to da se nasilje dešavalo u školi, Šaranova je rekla da se sve dešavao na odmoru.

"Juče je obavljen razgovor sa oba učenika sa snimka. Zaključak je da su djeca i nakon te tuče sjedila u istoj klupi i nastavljali druženje kao da nije bilo ništa. Djeca su izjavila da je pretučeni učenik opsovao drugog i da je ovaj tako odreagovao. Svima snimak izgleda zastrašujuće, ali je dječak koji je pretučen rekao da je dobio udarce u noge i da nije bilo potrebe da ide doktoru", rekla je Šaranova.

Ona je naglasila da je nastavni kadar zatečen i da će učiniti sve da se tako nešto ne ponovi, kao i da će obezbijediti svakog učenika da se osjeća sigurno.

Kada je riječ o drugom slučaju nasilja, Šaranova objašnjava da je nastavni kadar za to saznao ranije nego za slučaj premlaćivanja i da se već sredinom novembra počelo raditi na ispitivanju nasilja.

Ona je navela da je u sedmom jedan odjeljenju riječ o više sukoba među djecom u odjeljenju.

"U sedmom dva je napravljen snimak tuče, a u sedmom jedan je bilo više slučajeva. Tu je najteža situacija sa jednim dječakom. On je žrtva nasilja od četiri učenika i u momentu saznavanja smo reagovali. Dijete nije prijavilo odmah dešavanja. Čim smo saznali pristupili smo svim radnjama", kaže Šaranova.

Govoreći o mogućim kaznama za nasilnike, Šaranova podsjeća da je formirana disciplinska komisija i u toku je prikupljanje informacija da bi se, kako kaže, mogla steći pravilna slika o svim događanjima.

"I ovi učenici koji su prijavljeni za nasilje nisu radili svi iste radnje. Komisija će preporučiti vaspitno disciplinsku mjeru, a nastavničko vijeće će donijeti odluku. Za teži prekršaj su predviđene tri mjere i to ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještaj u najbližu školu. Šta će se odlučiti vidjećemo", rekla je Šaranova.

Odgovarajući na pitanje novinara da li snosi odgovornost za dešavanja, Šaranova kaže da ne zna da li snosi odgovornost, ali da osjeća odgovornost kao roditelj, pedagoški radnik i direktor.

Odgovarajući na pitanje da li će podnijeti ostavku, Šaranova kaže da je na Forumu bezbjednosti pominjala ostavku i da je može ponuditi, ali da smatra da je bolje da se vidi konačan ishod situacije, pa da se donose odluke.


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм