Sud BiH

Zatražene mjere zabrane za Gorana Salihovića 

  • 21.12.2018. 12:32

Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović danas se prvi put našao u ulozi optuženog pred Sudom BiH gdje je održano ročište o mjerama zabrane koje je predložila institucija u kojoj je optuženi zaposlen kao tužilac. 

Tužilaštvo je zatražilo da se Salihoviću zabrane putovanja, oduzmu putne isprave i zabrani kontakt sa svjedocima.
Tužiteljica je istakla kako je zatražila ove mjere zabrane jer je Salihović nakon podizanja optužnice postao svjestan težine djela za koje ga se tereti. Objasnila je da je osnovana sumnja dokazana materijalnim dokazima, nalazima vještaka finansijske struke i iskazima svjedoka.

Istakla je kako postoji opasnost od bjekstva jer Salihović ima dvojno državljanstvo, BiH i Republike Hrvatske u kojoj ima člana porodice. Kada je riječ o mjerama zabrane kontakta sa svjedocima, tužiteljica je kazala da je Salihović bio nadređeni svjedocima te da bi mogao iskoristiti svoju nekadašnju poziciju da utiče na njih kako bi promijenili iskaz.

Na pitanje sudije da li ima dokaze o eventualnom uticaju na svjedoke, tužiteljica je rekla da nema.

"Nema podataka da je neko pokušao uticati na svjedoke, ali dostavljanjem optužnice optuženi postaje svjestan težine djela i onoga ko je šta rekao", rekla je tužiteljica.

Protiv Salihovića bi trebali svjedočiti, između ostalih, šef kabineta, šef finansijskog odjela i sekretar Tužilaštva BiH, kao i istražitelji s terena koji su, kako je tužiteljica rekla, prisustvovali nekim aktivnostima i bili svjedoci.

Salihovićev advokat Rifat Konjić rekao je kako ne postoje razlozi za određivanje navedenih mjera jer je Salihović redovno dolazio i na sva ročišta u drugom procesu (pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, op.a.).

"Nikada nisam vidio u optužnici da neko ko krši pravilnik za trošenje novca odmah prisvaja sebi taj novac. Smatramo kako ne postoje dokazi za to. Postoje računi i svi ostali dokumenti koji pokazuju kako se trošio novac. Optužuju ga za kupovinu najjeftinijih karata za drugi let iz Pariza jer je grupa ljudi koja je bila s njim na službenom putovanju zakasnila na prvi avion, te da je svake godine pojeo i popio više od 50 hiljada KM. Ne postoji osnovana sumnja i molimo sud da ne prihvati prijedlog Tužilaštva BiH", kazao je Konjić.

Istakao je kako njegov klijent nije malouman (aludirajući na riječi tužiteljice da je tek postao svjestan, op.a.) i da je svjestan već mjesecima za šta ga optužuju s obzirom na to da je imao već jedan proces u kojem nije bilo ništa drugačije. Podsjetio je kako je Salihović odgovarao na pitanja Tužilaštva i u bolnici i da nikada ni minutu nisu kasnili kada su ih tužitelji zvali.

"Salihović nije poduzeo nijednu radnju u smislu bjekstva ni ranije. Činjenica da neko ima pasoš RH i da njegovo dijete radi, ne u Hrvatskoj, već Briselu, ne znači ništa, jer on nema mogućnost da ide tamo. Ne pomišljamo da bježimo i što se nas tiče želimo da odmah počne glavni pretres. Svi svjedoci su saslušani u Tužilaštvu i nijednog nismo vidjeli ni čuli, niti ima dokaza da smo pokušali uticati na nekoga", rekao je Konjić.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 14. decembra, koja optuženog tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм