Сто година кошарке у Србији

Даниловић: Након вијека поноса слиједи вијек нових изазова

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2023. 21:58

Кошаркашки савез Србије вечерас је свечаном академијом обиљежио 100 година овог спорта у Србији, а специјална признања, постхумно, за све што су учинили за српску кошарку добили су Небојша Поповић, Бора Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Соња Младеновић, Радивој Кораћ, Душан Ивковић и Ранко Жеравица.

Предсједник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић подсјетио је да је Савез основан прије 75 година, а да се кошарка на овим просторима појавила прије стотину година, због чега је слоган "Дуже од вијека".

 "Иза нас је вијек поноса, а испред нас је вијек нових изазова. Сигуран сам да наши претходници могу бити поносни на нас. У години јубилеја освојене су четири медаље - три злата и једно сребро. Златни су били баскеташи на Европском и Свјетском првенству, као и јуниори у Нишу. Сребро је освојила сениорска кошаркашка репрезентација у Манили", рекао је Даниловић у обраћању на свечаној академији, којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик: Кошарка је обиљежје српског народа

Додик: Кошарка је обиљежје српског народа

Министар спорта Србије Зоран Гајић пожелио је срећу свим кошаркашким радницима, играчима, екипама и кошарци у цјелини.

"Ви нисте играли само за себе, већ за наш народ, ма гдје били на земаљској кугли. Били сте лучоноша, авангарда, путоказ како ми остали треба да радимо. Желим вам да и наредне генерације наставе истим темпом. Желим вам срећу, да будете јединствени и заједно, па да се догодине у Паризу радујемо успесима наших спортиста, али и кошарке", истакао је Гајић.

Генерални секретар Свјетске кошаркашке конфедерације (ФИБА) Андреас Заглкис посебно је апострофирао утицај "српске и југословенске школе кошарке" на развој овог спорта.

"Имате 100 година дугу историју и традицију кошарке - живу историју кошарке", истакао је Загликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.