To nije lak zadatak

Evroliga planira da oduzme licencu CSKA

  • Izvor: B92
  • 15.04.2022. 11:56

Ruski CSKA bi mogao da ostane bez "A" licence Evrolige koja razmatra opciju oduzimanja iste od moskovske ekipe.

Navodno su čelnici kontinetnalnog takmičenja angažovali advokate kako bi pronašli pravne razloge za ovaj potez ukoliko zatreba, prenosi ruski novinar Artem Komarov.

Međutim, to i nije tako lak zadatak s obzirom na to da vlasnik CSKA Nornikelj, ruska kompanija za iskopavanje i topljenje nikla i paladijuma, nije pod sankcijama.

Stoga Evroliga u ovom trenutku i ne može mnogo da učini. Jedan od načina da se riješi CSKA jeste da ruskom timu isplati obeštećenje. Tu je problem jer ne postoji prethodno utvrđena suma. Na primjer, ukoliko neki tim želi da napusti Evroligu on mora da plati najmanje 10 miliona evra, ali to nije definisano kada govorimo u suprotnom smjeru, odnosno kada je Evroliga ta koja želi da izbaci neki tim.

Dakle, CSKA bi mogao da traži nerealnu sumu koju Evroliga ne bi mogla da isplati i našli bismo se u vrzinom kolu.

Podsjetimo, 22. marta je objavljeno da se ruske ekipe do kraja sezone neće takmičiti u Evroligi i Evrokupu. Timovi su poslali svoje glasove i odlučeno je da ruske ekipe neće završiti ovu sezonu u elitnim evropskim takmičenjima i da se rezultati protiv njih brišu.

Evroliga je prethodno suspendovala CSKA Moskvu, Zenit Sankt Peterburg i Uniks Kazanj, a u Evrokupu je Lokomotiva Kuban takođe imala suspenziju. Nakon toga su svi izbačeni, a u međuvremenu je i veliki broj igrača napustio ove timove.

Kada je u pitanju CSKA, kraj sezone nisu dočekali Danijel Heket, Tornike Šengelija, Marius Grigonis, Johanes Fojtman i Ife Lundber.


Tagovi: