Alpe Adria Kup

Hrvati napuštaju ABA ligu?

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2022. 18:51

Hrvatski klubovi od sljedeće sezone možda neće igrati u ABA ligi, već u drugom regionalnom takmičenju - Alpe Adria Kupu.

Taj prijedlog klubovima je predložio Hrvatski košarkaški savez, a oni imaju sedam dana za odluku.

Alpe Adria Cup je takmičenje pod ingerencijom Fibe, a u njemu igraju klubovi iz Austrije, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije.

“Ništa mi nisu odlučili, nego smo u utorak na sjednici ponudili klubovima opciju da mogu igrati Ligu šampiona, Eurokup i Alpe Adria kup te će im sve biti plaćeno. Sad je na njima da odluče, imaju rok od sedam dana za to. Dakle, idući utorak ćemo znati sve”, rekao je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa pa dodao:

“Naravno, ako pristanu, od iduće sezone neće moći igrati ABA ligu. Jednostavno, zbog rasporeda bi to bilo nemoguće. Ali, mi mislimo da bi to bilo odlično za hrvatsku košarku. Šta nam je to donijela ABA liga u posljednjih 20 godina? Ništa. Životarimo, stalno se borimo za ostanak, a ta se liga pretvorila u poligon Crvene zvezde i Partizana za dovođenje stranaca. Čudimo se kad nas pobjeđuju Rumunji i Poljaci. Eto, ajmo nešto promijeniti, vidjeti kako oni rade i kakvi su im klubovi.”

Ipak, ovaj prijedlog nije naišao na odobravanje svih. Glavni narativ je da Hrvati žele ligu u kojoj mogu biti prvi, pa će radije igrati protiv Čeha, nego protiv Partizana i Crvene zvezde.

Timovi iz Hrvatske zalijepljeni su za dno tabele i statusa najgorih klubova lige spasila ih je slovenačka Krka koja je posljednja na tabeli.

Iznad nje su Split i Zadar, dok je Cibona na osmoj poziciji. Naravno, Crvena zvezda je prva, Partizan je drugi, dok je crnogorska Budućnost treća.

Ideju košarkaškog saveza Hrvatske popljuvali su i na Tviteru.

"Alpe-Dunav-Jadran liga. Borite se protiv jedne regionalne lige drugom samo zato što vam ekipa na vrhu te druge odgovara. Nije vas briga za opterećenje igrača ni boljitak košarke, briga vas je samo za igre moći i šurovanje.

Тагови: