НБА

Јокићу на Видовдан 2015. прорекао судбину! Људи у шоку шта је написао, нико није знао

  • Извор: Мондо.рс
  • 28.04.2024. 14:48

Српски кошаркаш Никола Јокић на путу је да трећи пут у каријери освоји МВП признање, по чему би ушао у одабрано друштво. Више су освајали само Карим Абдул-Џабар (6), Бил Расел и Мајкл Џордан (5), Вилт Чемберлен и Леброн Џејмс (4), а с обзиром на то да Јокић има само 29 година, и даље постоји теоријска шанса да ће и неке од њих надмашити.

А, да ли је то ико очекивао? Јокић је релативно касно почео да се бави кошарком, имао је проблема са килажом, а потом је као тек 41. пик изабран на НБА драфту. Његов агент Мишко Ражнатовић отворено је признао да је вјеровао у Јокића, али да није могао ни да помисли да ће постати толико доминантан, истог става био је и његов први тренер Дејан Милојевић, док се ни у Денверу нису баш бусали у груди отворено признавши да су имали среће. Међутим, постоји једна особа која је вјеровала...

Баркли чистио под Лејкерсима након нове побједе Јокића и екипе

Баркли чистио под Лејкерсима након нове побједе Јокића и екипе

У питању је један навијач Нагетса који је на свом Твитеру, сада већ давног 28. јуна 2015. године најавио Јокића као "сљедећу велику ствар у НБА". 

Било је то на Видовдан прије девет година, након што је саопштено да Јокић долази у НБА лигу. Изабран је 2014. године као 41. пик, а након још једне успјешне сезоне у Меги одлучио је да се бори у Денверу за мјесто у ростеру. И док су сви "типовали" да Јокић због својих очигледних атлетских недостатака не може да се носи са много моћнијим играчима у НБА, навијач је имао визију.

"Јавно се обраћам НБА лиги: Никола Јокић долази ове године, изабрали су га Нагетси као 41. пика 2014. године. Доминираће над свиме што имате и смејаће се", написао је корисник који на Твитеру има "ник" @донyатеснба. Погледајте и сами!

Зашто је то тврдио поменути навијач? 

"Он је вјероватно најбољи високи додавач свих времена, исто тако може добро да игра одбрану, може да шутира тројке... Могао би да буде невјероватан", писао је тог истог дана 2015. године корисник Твитера чију су прогнозу потом годинама касније открили други. Упитали су га како је знао, а објаснио је да је због тога што је пратио његову статистику и водио се тиме да је прича о "атлетицизму у НБА предувана".

"Како сам знао? Зато што сам апсолутни штребер када је аналитика у питању. Тако високи играчи немају однос шест асистенција на двије изгубњене лопте са 17 година. Онда сам погледао утакмицу-двије да видим да ли је статистика тачна и одмах је било јасно колико је његова офанзивна игра напредна", додао је навијач.

Након прве солидне сезоне у НБА лиги, када је просјечно постизао 10 поена и биљежио седам скокова по мечу, Јокић је у другој имао проблема јер је "упарен" са Нуркићем. Тада је било јасно да Нагетси морају да се одлуче само за једнога, а испоставило се да су изабрали Јокића који је већ те сезоне биљежио монструозне бројке за "клинца" - 16,7 поена, 9,8 скокова и 4,9 асистенција. То је газда Кренке овако објаснио...


"Прича је веома смијешна, ако ти неко каже да је знао тада, лаже. Сјећам се да сам сједио са Тимом Конелијем и Артурасом Карнишовасом и да су ми рекли да има један момак ког треба да погледам. Рекли су ми да жели да остане још годину дана у Европи. Ми смо хтјели што више младих играча. Питао сам их зашто жели да остане, објаснили су ми да је то најбоље за његов развој. Показали су ми снимак, носио је дрес у некој розе боји, није могао да скочи уопште, али је хватао лопту тако лако, било је видљиво да му је кошаркаши ИQ већи од свих. Дошао је у љето 2015. године. Мој отац има сјајне приче из тог периода, да је Никола био у теретани са својом браћом. Промијенио је дијету, исхрану. Тада смо имали и Нуркића ту и нисмо могли да одлучимо шта да радимо са њима двојицом, обојица су били талентовани центри са одличним вештинама", испричао је у подкасту код Мајкла Портера Џуниора прије само неколико недјеља.

"Лига је ишла у том смјеру ниже петорке, са шутерима са свих страна, било је још екстремније него сад. Сви су преко ноћи хтјели да буду Вориорси. Нисмо могли да играмо са Јокићем и Нуркићем у исто вријеме. Имало је то неке предности, али је њима тешко било да чувају противничке играче, посебно када играју са четири бека. Морали смо да станемо, размислимо и да донесемо одлуку. Послије Николине прве сезоне, почела је друга и схватили смо тада да морамо да изаберемо. Обојица су стартни центри."

Одлука је каже била тешка, али заправо и није - пошто је све указивало да ће Јокић бити бољи играч од Нуркића. То је навијач знао и прије газде Денвера: "Јусуфов уговор био је близу истека, аналитичари су анализирали одређене бројке, поређења. Онда је стигло то поређење на основу одређених ствари. На папиру је писало 'играч А' и 'играч Б' и поређење у њиховој другој сезони. Једина разлика је то што је први играч двије године старији. Могли сте јасно да видите да су бројке другог играча боље у свим категоријама. Рекао сам им тада 'Океј, покушаћу да погодим и да кажем да је играч Б' Никола' и питао сам их да ли је други играч Нуркић или неко други из НБА лиге. Одговор је био, то је Лери Бирд. Аха..."

"Тада смо се сви погледали... Када причаш са љубитељима кошарке, начин на који он игра, то се не види голим око. Када гледаш неки дужи период и када видиш како утиче на игру, онда се све види. То је било у првој недјељи децембра, рекао сам Тиму тада да се никада нећу мијешати у посао тренера и да нећу бирати ко игра, ко не, али да ако већ морамо да бирамо између њих двојице, да стави Николу у тим. Неколико вечери касније је Јокић заиграо у стартној петорци и никада више није изашао из петорке", закључио је газда.

Већ у сезони 2017-18, било је јасно да је Јокић главни играч у екипи и тада је већ почео да биљежи и трипл-даблове који су запањили читаву планету. Високи играч који креира попут плејмејкера, уникат какав НБА лига није видјела, па је од тада наш Јокић исписао многобројке рекорде најјачег кошаркашког такмичења. Као логична посљедица његових игара дошле су двије узастопне МВП титуле 2021. и 2022. године, да би у 2023. остао без хет-трика због Џоела Ембида.

Многи и даље сматрају да је то било неправедно, али није сметало Јокићу јер је те сезоне са Денвером постао шампин, први пут у историји те франшизе. Сада иде ка трећем МВП признању након сезоне у којој је опет доминирао, али за њега је још битније да опет на своју руку стави шампионски прстен. Тренутно, Јокић је на побједу далеко од полуфинала Запада.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера