Evrobasket

Kreću polufinalne bitke

  • Извор: Б92
  • 16.09.2022. 10:50

Ostala su još četiri tima na Evrobasketu - Njemačka, Španija, Francuska i Poljska bore za za plasman u finale.

Polufinalni dueli na programu su ovog petka, a sastaju se Poljska - Francuska od 17.15 i Njemačka - Španija od 20.30.

Poljska je najveće iznenađenje šampionata, a u četvrtfinalu je eliminisala sada već bivšeg šampiona Sloveniju.

Ovo je prvi put u posljednjih 50 godina da su Poljaci stigli do polufinala, dok su Francuzi na putu do ove runde "preživjeli" nekoliko trilera.

S obzirom na ono što smo gledali u prethodnih 16 dana na EP, ključni duel ovog meča biće između Mateuša Ponitke i Terija Tarpija.

Ponitka igra turnir karijere sa prosjekom od 15 poena, 6,9 asistencija i 6,4 skokova, a Slovence je srušio tripl-dablom, tek trećim u istoriji šampionata.

Iako će igru Francuske nositi NBA zvezde Evan Furnije i Rudi Gober, "iks-faktor" za "trikolore" bi zbog Ponitke trebalo da bude neopjevani heroj dosadašnjeg dijela šampionata.

U pitanju je specijalista za odbranu Teri Tarpi, čiji se doprinos pobjedama Francuske ne vidi u statističkim kolonama. U četvrtinalu je odradio veliki posao nad Simoneom Fontekiom, pa će sličnu ulogu imati i sada.

Biće zanimljivo i u reketu gdje će Aleksander Balcerovski morati da odigra utakmicu života kako bi neutralisao jednog od najboljih NBA centara Rudija Gobera.

A u večernjem terminu nas čeka poslastica, duel dva tima koja su pokazala najviše u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Iako ih niko nije očekivao u borbi za medalju, Njemačka i Španija su se u međuvremenu istakli kao glavni pretendenti na zlato.

Nijemci su nošeni domaćim terenom podizali formu od prve utakmice i sada predstavljaju jednu od najkompaktnijih ekipa na turniru.

Vrhunac je bila impresivna pobjeda nad favorizovanom Grčkom u četvrtfinalu sa ubjedljivih 107:96.

S druge strane, Španci su na EP stigli sa timom koji je na papiru vjerovatno njihov najslabiji sastav u ovom vijeku.

Međutim, Serđo Skariolo je još jednom pokazao da je košarkaški velemajstor jer su Španci zahvaljujući njegovim vještinama redom dobijali Turke, Litvance i Fince.

Što se tiče ključnih duela, sve oči biće uprte u sjajnog njemačkog šutera Franca Vagnera (51,5 odsto za tri) i čovjeka koji će pokušati da ga zaustavi Ćabija Lopes-Arosteguija.

Igru Njemačke će nositi, naravno, vrlo motivisani lider tima Denis Šruder, koji je bio nezaustavljiv protiv Grčke sa 26 poena i 8 asistencija.

Španci će se najviše oslanjati na svoj centarski tandem, braću Ernangomes koji zajedno prosječno bilježe 28,6 poena i 12,4 skokova po utakmici.

Oni će biti veliki izazov za Danijela Tajsa koji će morati da obrati pažnju na faulove.


Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина