Dvejn Kejsi

Legendarni trener: Veliki uticaj srpske košarke na NBA, sve krenulo od Partizana!

  • Извор: Агенције
  • 06.07.2023. 10:41

Doskorašnji trener Detroita sa mnogo poštovanja govorio o srpskoj košarci, Željku Obradoviću, Partizanu i temelju razvoja igre koji je postavljen u tom trouglu.

Dvejn Kejsi, trener godine u NBA ligi 2018, istakao je ključni uticaj srpske škole košarke i srpskih trenera u domenu treninga i pripreme utakmica, na NBA ligu.

"Rekao bih da su srpski treneri prvi krenuli da uvode vježbe snage i tegove na treninzima, a danas to radi svaki NBA tim", primjetio je Kejsi, koji je posljednji angažman imao u Detoritu minule sezone.

Evo koliko će Avramović zarađivati u Partizanu

Evo koliko će Avramović zarađivati u Partizanu

Danas je u tom klubu u sportskom menadžmentu.

Inače, ovaj intervju dao je za portal "Basketball Sphere".

"Sve je počelo u Partizanu. Oni su počeli da se bave veličinom tijela, težinom i procentom masti. Koristili su različite vrste treninga. To je ono što sam primjetio u srpskoj kulturi treninga", kaže dalje.

Evo koliko će Panter zaraditi ostankom u Partizanu

Evo koliko će Panter zaraditi ostankom u Partizanu

Kejsi je naveo Željka Obradovića kao savršen primjer srpske trenerske škole.

"Moram da pomenem Obradovića. On je pobjednik. Bilo da je u Partizanu ili ranije u Fenerbahčeu, on osvaja trofeje na svim nivoima, tako da njemu skidam kapu. Da, imam i interesantnu priču vezanu za njega...", prisjetio se Kejsi, pa otkrio taj detalj iz svoje karijere:

"Bio sam svojevremeno trener u Japanu, i moj centar je bio visok možda 190 cm. Igrali smo protiv Obradovića i Jugoslavije i oni su nas pobijedili 30 razlike. Čak i tada, bilo je očigledno koliko su njegovi timovi pripremljeni. Nismo imali šanse. Tada sam ga prvi put sreo", seća se Kejsi.

Zanimljivo, Kejsi je u ovom intervjuu pomenuo još jednog člana Partizana - Kevina Pantera.

Otkrio je da su Pistonsi pratili igre kapitena crno-bijelih i da su bili zainteresovani da ga dovedu ovog ljeta.

Panter odbio NBA: Njihove ponude često nisu ozbiljne

Panter odbio NBA: Njihove ponude često nisu ozbiljne

"Gledao sam nekoliko utakmica Partizana zbog toga što smo pratili Pantera. Partizan inače ima neke dobre mlade igrače, poput Tristana Vukčevića. Dopada mi se. Svi moraju imati veliko poštovanje za sve što je Obradović uradio".

Пратите нас и путем Вибера