Бивши кошаркаши

Паспаљ и Петровић: Без АБА лиге нема добре кошарке у региону

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 20:46

Суперкуп у Подгорици окупио је крему регионалне кошарке. Поново се повело питање значаја АБА лиге и националних првенстава.

Неки сматрају да без регионалног  такмичења нема добре кошарке на простору бивше Југославије, док су други мишљења да је АБА лига обезвриједила домаће лиге. 

Kаква год да је АБА једина има проходност ка Евролиги, најбољем такмичењу на старом континенту. Жарко Паспаљ и Ацо Петровић јасно поручују колики је њен значај.

„Мислим да је то спас за све клубове у региону и надам се да ће тако да остане. Мислим да се то добро ради, да је лига добро организована, колико сам схватио и финансије су у добром стању и то је основни корак да би једно такмичење могло да функционише“, поручио је Жарко Паспаљ, бивши кошаркаш.

„Нетом завршено Свјетско првенство показало је колико се добра и квалитетна кошарка игра у регији. Србија друга, Словенија седма, Црна Гора 11. на свијету, то су успјеси који су фантастични. Ако проматармо колико је играча играло у АБА лиги посљедњих година онда долазимо до спознаје да је то нешто што је помогло свим репрезентацијама да оставре тако добре и квалитетне  резултате“, сматра Александар Петровић, кошаркашки тренер.

АБА лига је у власништву клубова који посљедњих година никако не могу да се договоре око круцијалних питања. Тако Црвена звезда није ни дошла у Подгорицу па је умјесто Суперкупа изабрала да игра припремни турнир у Минхену. Дрвље и камење клубови су осули на менаџмент, а одговорност је у њиховим рукама.

Суперкуп је најбољи увод за оно што нас очекује у новој сезони АБА лиге. Партизан брани титулу, а опет ће се о свему питати вјечити ривали који другу годину заредом учествују у Евролиги.

Пратите нас и путем Вибера