Селектор кошаркашке репрезентације Србије

Пешић: Нама није потребна АБА лига

  • Извор: Танјуг
  • 14.09.2023. 22:57

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је гостујући на РТС-у да Србији није потребна АБА лига и да морају да се врате тамо гдје припадају.

Пешић је рекао да је приликом дочека кошаркаша на балкону Скупштине Београда схватио према коме је обавезан да каже да би кошарка требало да буде циљ, а не средство за неке друге циљеве.

"То је била једна фантастична атмосфера на дочеку, на овом спектаклу који су ти дечаци и девојчице направили. Ја сам то доживео после Индијанаполиса, али ово је било на неки други начин. Тад схватиш и осетиш колико имаш одговорности према тим људима, према навијачима, према народу, колико је то важно за њих да репрезентација постиже високе спортске резултате. Ја се сад питам шта би ми требало да урадимо да увек будемо на сваком такмичењу, да увек долазимо са медаљама. Како стићи до тога? На овај начин како ми данас радимо, немогуће. Систем такмичења је превазиђен", рекао је Пешић у емисији "Око интервју" на Радио телевизији Србије.

Селектор је затим дао прогнозу дешавања у наредним годинама уколико се ствари не промјене у систему такмичења домаће лиге.

"Мислим да ми немамо пирамиду система такмичења у којој је најважнија ствар да се производе играчи. Ми имамо у свим лигама играче који немају апсолутно никакве перспективе за будућност великих наших клубова или за репрезентацију. Највероватније, оно што ће се десити идуће године или за две године, вероватно ће Црвена звезда и Партизан добити позивницу за Евролигу, а после тога ће постати сувласници такмичења. То ће се 100 одсто десити. Шта ћемо онда? Ми не би требало да играмо АБА лигу. Ми морамо да се вратимо тамо где припадамо. Значи, ми морамо да имамо професионалну српску лигу. И то одмах, сад, на крају овог олимпијског циклуса. Да оног тренутка, кад Црвена звезда и Партизан дефинитивно добију сигурност да ће сваке године играти Евролигу, направимо лигу попут литванске", истакао је Пешић.

Затим је објаснио да су Литванци формирали професионалну лигу и да је сваки клуб добио правила понашања, какву дворану морају да имају.

"Апсолутно све је регулисано. И они играју своју лигу и играју европска такмичења. Шта се код нас дешава? Осим Црвене звезде и Партизана, нико не игра у Европи. Ниједан клуб. И то већ годинама. И ми желимо да развијемо нашу кошарку. Шта то значи? То значи оног тренутка кад ми направимо професионалну српску лигу, јединствену српску лигу онда ће из те српске лиге бити проходност за европска такмичења. Ми би требало да се повезујемо са Европом, са светом. Ми морамо да се повезујемо са Европом. Ми морамо да будемо у Европи. Не у овом простору бивше Југославије, коју ја волим и дан данас иако више не постоји", додао је селектор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм