Драган Радовановић

Хоће ли Симанић моћи да игра кошарку: Доктор открио у каквом је стању

  • Извор: н1инфо.рс
  • 20.09.2023. 21:46

Доктор кошаркашке репрезнетације Србије, Драган Радовановић гостовао је на "Н1" телевизији и том приликом открио у каквом је стању поврijеђени Бориша Симанић.

Кошаркашу су морали да одстране бубрег због ударца који је добио током наступа за Србију на Свјетском првенству, а многе занима да ли ће херој Србије моћи да се врати на терен.

"Изашао је на кућни опоравак. Завршна тестирања су обављена, у добром је стању и надам се да ће цијели његов опоравак ићи узлазном путањом, те да ће на крају успјети да се врати спорту, што би било дивно. Постоје оптимистички подаци о функцији другог бубрега, а Бориша је здрав, млад и јак човјек. Сви његови механизми који су неопходни за опоравак у пуном су капацитету, зато и јесам оптимиста да ће пребродити све ово“, рекао је др Радовановић и наставио:

"Играчи су жељели да му помогну на било који начин, на крају су нашли најбољи начин – да му играма донесу срећу и вјеру у будућност и повратак у спорт. Са друге стране, Бориша је желио да позитивном енергијом и великом истрајношћу утиче на остатак тима да остваре успјех. Заједно су га остварили“, саопштио је др Драган Радовановић.


Политичарка се

Политичарка се "похватала" с партнером у позоришту, све снимљено

Када је Бориша добио ударац, нико није ни слутио да је толико озбиљна повреда, односно да је ударац толико јак. Међутим, добра реакција љекара, спасила је Боришу и довела ван животне опасности.

"Тежина повреде говори о силини ударца. Био је ту сплет околности – позиција, Боришина танана грађа и остало, о томе можемо да спекулишемо, али ударац је био снажан, чим је направио овакав проблем који се ријетко виђа, само у екстремним ситуацијама. По симптомима у свлачионици сам схватио да је ријеч о озбиљном крварењу, а када је тако, онда се зна да почиње борба с временом. Зато смо урадили све што је било потребно како би што прије био оперисан. Врхунски спорт носи и велике опасности, почев од великих напора којима су свакодневно изашли. Рекреативни спорт је повољан за здравље, али врхунски може да буде и опасан“, изјавио је др Радовановић.

Доктор упозорава да је број повреда у НБА порастао у посљедњих седам година за око 20 посто, што даље отвара питање да ли би требало промијенити правила како би се превенцијом смањио ризик од повреда кошаркаша.


Тест који открива да ли сте природно интелигентни

Тест који открива да ли сте природно интелигентни

Радовановић открива и да је у контакту са кошаркашима током цијеле сезоне, како би могао да испрати њихово здравствено стање.

"Када се деси овако нешто, онда су обично сви и спремнији да дјелују, јер више није теоретска могућност – десило се. Моји физиотерапеути и ја смо у контакту с играчима током цијеле године. Када се повриједе, да чујем како су… Ја их зовем ’моји играчи’, заиста бринем за њих и они то знају. Разговор и подршка су важни, колико год да су они тамо окружени пажњом и гламуром. Повјерење не може да се купи, оно мора да се стекне и то је дуг процес са много тестова“, закључује др Радовановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: