Kako će izgledati sastav skupština u najvećim gradovima Srpske?

  • 18.11.2020. 19:11

U najvećim gradovima Srpske - SNSD će sa koalicionim partnerima uglavnom imati stabilnu većinu. Banja Luka ima gradonačelnika iz druge partije nakon dvije decenije, ali SNSD je osvojio najviše odborničkih mjesta.

Zajedno sa partnerima iz Vidovdanske koalicije - ne računajući SPS, tu je 18 od 31 odbornika. Ukoliko se Saša Čudić sa liste manjina prikloni ovoj većini, to je već 19 odbornika.

Drugi najveći grad Srpske po prvi put nije izglasao Miću Mićića na čelo od 2005. godine, nego SDS-ovog Ljubišu Petrovića, ali je većina socijaldemokrata ubjedljiva. Zajedno sa SDS-om Semberija, DEMOS-om i još nekolicinom partija koje su ušle u skupštinu Grada Bijeljina, većina od čak 25 odbornika će imati zadnju riječ o odlukama novoizabranog gradonačelnika.

Prijedor po prvi put nakon dugogodišnje vladavine DNS-a ima gradonačelnika iz druge partije. SNSD će imati stabilnu većinu u gradskoj skupštini, očekuju minimum 18 odbornika. Stranka će po broju odbornika biti najjača sa osam. DNS i zvanično odlazi u opoziciju.

Od gradova u Republici Srpskoj - Dobojlije su izabrale daleko najviše odbornika iz SNSD-a, njih čak 21. Opozicija u ovom gradu je praktično "počišćena": samo liste vjerne trenutnom i budućem gradonačelniku Borisu Jeriniću su ušle u gradski parlament, dok je SDS po prvi put nakon tri decenije "ispod crte" i neće imati ni jednog odbornika u ovom gradu, u kojem su dugo godina bili neprikosnoveni. 

SNSD je najjači i u najmlađem gradu Republike Srpske, Gradišci. Osvojili su 11 od 31 mandata, a koalicija će imati najmanje dvotrećinsku većinu. Ovdje se izdvaja rezultat Ujedinjene Srpske, koja je sa šest odbornika postala druga najjača stranka u Gradišci.

Regija Birač je, po običaju, glasala za SNSD - a izuzetak nije ni najveći grad, Zvornik. Zoran Stevanović je osvojio tri četvrtine glasova za gradonačelnika, tamošnji SNSD je osvojio 13 od 31 odborničkog mjesta, DEMOS je drugi sa šest, dok ih prate Lista za Zvornik, Ujedinjena Srpska i SDS sa po tri odbornika.

Trebinje ima nešto manju skupštinu, koju sačinjava 29 odbornika, među kojima je opet najviše SNSD-ovaca, 12, što će biti dovoljno za većinu uz još nekoliko odbornika privrženih koaliciji. Lista Nebojše Vukanovića je najjača opoziciona, sa pet odbornika, a iza njih su SDS i koalicija "Naša Hercegovina" sa po tri, koje su takođe u opoziciji. Ipak, na krajnjem jugu Hercegovine je prema posljednjim podacima čak 27 odsto neobrađenih birališta, pa su promjene još moguće. 

Za razliku od ovih sedam gradova - skupština Istočnog Sarajeva je još nepoznanica. Ljubiša Ćosić iz SNSD-a je prvi direktno izabrani gradonačelnik, ali na obrise skupštinske većine će se još čekati, jer odbornike biraju skupštine šest opština koje sačinjavaju grad, proporcionalno broju stanovnika. 
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.