RTV Slovenija

Antivakseri provalili u studio javnog servisa, sve prenosili uživo

  • 04.09.2021. 14:47

Protivnici epidemioloških mjera i vakcinacije u Sloveniji u petak uveče upali su u prostorije RTV Slovenija i provalili u studio informativnog programa.

Demonstranti već nedjeljama protestuju ispred zgrade javnog servisa negodujući sve što ima veze sa pandemijom virusa korona, prenosi hrvatski "Dnevnik".

Pod vođstvom Ladislava Trohe, vođe pokreta OPS, protiveći se mjerama za ograničavanje širenja virusa, demonstranti su u petak oko 20:30 sati pri upadu na slovenački javni radio-televizijski servis dijelili letke u kojima traže "sigurne škole i fakultete bez brnjica'', kako nazivaju maske.

Novinarka Barbara Vidmajer je objavila na Tviteru snimku upada, a pokret je na svom Fejsbuk profilu prenosio upad u prostorije javne televizije.

Predsjednik slovenačke vlade Janez Janša danas je osudio upad demonstranata antivaksera u zgradu slovenačke javne televizije.

Upad u zgradu RTV Slovenija ili bilo koju javnu zgradu nema nikakve veze sa slobodom izražavanja nego predstavlja nasilje nad tom slobodom, napisao je Janša na svom Tviter nalogu, prenijela je Hina.

"Treba učiniti sve da se svako samovoljno i nasilno prisvajanje javnog prostora i prijetnje osudi i kazni, po jednakim kriterijumima, uvijek i svugdje", dodao je Janša.

Rukovodstvo slovenačkog javnog servisa oštro je danas osudilo upad antivaksera i zatražilo je zaštitu od nadležnih institucija. Napad je osudilo i slovenačko novinarsko društvo, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na Tviteru je najavio da je zbog takvih događaja potrebno pooštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

Morala je da interveniše i policija, koja je, kako prenosi vecer.com, objavila da su neki demonstranti, koji su inače prisustvovali prijavljenom skupu, ušli u zgradu medijske kuće: "Nisu se držali naredbi zaštitara što je dovelo do intervencije policijskih službenika koji su osiguravali javni red".

Iz zgrade je evakuisano 20-ak demonstranata koji nisu nosili maske, objavila je RTV Slovenija. Protiv prekršioca  biće poduzete mjere u skladu sa zakonom, najavila je policija, a generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Vatmoug u emisiji Odmevi je rekao: ''To je težak napad na našu kuću i javne medije, koji najoštrije osuđujemo. Uloženo je mnogo napora da se ova situacija popravi u četiri mjeseca''.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.