Ministar zdravlja Hrvatske

Beroš o slučaju trudnice: Ljekari misle da se dijete treba roditi i liječiti

  • Извор: Индекс
  • 06.05.2022. 15:23

Ministar Vili Beroš govorio je o slučaju Mirele Čavajde, trudnice koja je saznala da njena nerođena beba ima tumor, a doktori odbijaju izvršiti abortus uz tvrdnje da po Zakonu ne smiju izvršiti abortus.

"Zatražio sam očitovanja od svih institucija kako bismo utvrdili je li potrebno provesti inspekciju", rekao je Beroš, prenosi Index.

"U zakonu jasno piše da je moguć prekid trudnoće. U slučaju iznad 22 tjedna trudnoće se provodi inducirani jadrogeni porođaj. Bio sam u kontaktu s 30, 40 ginekologa. Većina misli da bi dijete pri porodu preživjelo. U ovom trenutku, osim što znamo da postoji tvorba u glavi djeteta, ne znamo radi li se o malignom ili dobroćudnom tumoru, ne znamo je li riječ o nekom krvarenju koje izgleda kao tumor", rekao je. 

"Iznenadilo me u razgovoru s ljekarima da nije stigao zahtjev za drugostupanjsku komisiju, ni od odvjetnice ni od gospođe. Ne znam hoće li stići jer postoje tri dana za žalbu", kazao je. 

"Želio sam saznati je li riječ o bolesti koja je nespojiva sa životom ili je moguće liječenje", rekao je. 

Kazao je kako se sastalo sedmeročlana stručna komisija KBC-a Zagreb i donijelo zaključak da bi trebalo pokušati liječiti bebu.

"Njihovo je stručno mišljenje da je moguće neurokirurško liječenje, naravno ako porod prođe dobro. Treba utvrditi je li maligni, dobroćudni tumor ili krvarenje koje izgleda kao tumor. Ako je tumor, može se kirurški. Ovaj tumor je takav da svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Njihov stručan stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Svi ljekari koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na takav način ako postoje opcije za liječenje. Naravno, nitko ne garantira uspjeh liječenja", rekao je. 

"Relevantno je je li stanje ploda spojivo sa životom, a struka smatra da ovo dijete ima šanse za život", dodao je Beroš.

Novinari pitaju zašto je žena morala čekati dvije sedmice da se donese odluka o njenom slučaju i zašto je morala čekati sedam dana na magnetnu rezonancu, kako je rekla.

Kaže da ne zna.

"Da se obratila meni ili ministarstvu, mi bismo to sigurno ubrzali", rekao je Beroš. 

"Lakše mi je jer sam dobio informaciju da je gospođa dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu", kazao je Beroš. 

U zakonu je jasno navedeno da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. sedmic kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke. U tim slučajevama provodi se prekid trudnoće u Hrvatskoj, istaknuo je Beroš.

U Hrvatskoj je do sada napravljen niz zahvata prekida trudnoće prije 22. sedmice, kada je bilo ugroženo zdravstveno stanje majke ili je bila riječ o malformaciji ploda koja je nespojiva sa životom, kaže ministar.

Kazao je kako je poražavajuće da je u bolnici dobila savjet da ide u Sloveniju.

"Ako struka kaže, to ja neću provjeravati, da se dijete može liječiti, što bi onda bilo da je otišla u Sloveniju?" rekao je. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок