Miodrag Linta

Besmislen zahtjev Hebranga za ratnu odštetu

  • 03.01.2019. 18:08

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao besmislen zahtjev nekadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Andrije Hebranga da Srbija i Crna Gora plate Hrvatskoj ratnu odštetu od 300 milijardi dolara.

"Hebrang zastupa besmislenu i apsurdnu tezu da je na Hrvatsku izvršena agresija, jer ponavlja bezočnu laž kako je Vukovar tobože slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske", poručio je Linta. 

On u pisanoj izjavi ističe da je istina je sasvim drugačija i podsjeća da je ЈNA 18. novembra 1991. godine oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih snaga koje su tokom proljeća i ljeta ubijale i terorisale Srbe i napale i držale pod opsadom kasarnu ЈNA. 

Kako navodi Linta, Vukovar je postao dio Hrvatske samo zbog politike dvostrukih standarda zapadnih sila. 

On je pozvao Hebranga da pročita knjigu "Istina mora izaći van", prvog hrvatskog ministra unutrašnjih poslova u Tuđmanovoj Hrvatskoj Јosipa Boljkovca, u kojoj je iznio neoborive činjenice da Јugoslavija nije napala Hrvatsku, već da je Hrvatska napala Јugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj. 

Linta ocjenjuje da je Hebrang jedan od značajnih "promotera ustaštva" u Hrvatskoj što, između ostalog, potvrđuje i njegov zahtjev da u Vukovaru treba ukinuti "teror" ćirilice odnosno da se srpskoj djeci, od vrtića do završnih razreda srednje škole, zabrani da nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćirilici. 

"Takođe, Hebrang traži da se srpskoj djeci ukine i pravo na učenje materinjeg jezika i dodatni sadržaji iz istorije, geografije, muzičke i lokovne kulture. Dobro je poznato da u Vukovaru godinama ne postoje dvojezičke table na institucijama, jer su razbijene ili skinute, što predstavlja direktno kršenje Ustava i zakona. Osim toga, Hebrang, kao promoter ustaštva, aktivno se zalaže za reviziju istorije i podržava skandalozne teze da Јasenovac nije bio logor smrti a da su partizani činili veće zločine od ustaša", ističe Linta.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.