Mario Usanović

Bivši hrvatski vojnik pokušao ubiti svoju bebu

  • Извор: Индекс
  • 09.12.2021. 16:24

Mario Usanović (32), nekadašnji desetar Hrvatske ratne mornarice, biće, kako stvari za sad stoje, krivično prijavljen za pokušaj teškog ubistva svog petomjesečnog djeteta.

Usanovića su policajci naoružani uhapsili oko 22 sata naveče kad se, kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, gol do pasa, krvav i izranjavan od bijega po kliškim šikarama vratio u blizinu kuće iz koje je pobjegao tog popodneva.

Vratio se pred kuću s mačetom

Slobodna piše i da je Usanović navodno bio pod uticajem droge i da je u blizinu kuće došao s mačetom u ruci. Iz policije ovo nisu željeli potvrditi.

Brzom intervencijom policajaca je spriječen u bijegu te je svladan primjenom sredstava prisile i vezan lisicama. Nakon kriminalističke obrade biće predat pritvorskom čuvaru, a krivičnom prijavom će ga se, nezvanično se saznaje, sumnjičiti za teško krivično djelo, odnosno da je pokušao ubiti "osobu posebno ranjivu zbog njene dobi".

Za to je propisana kazna zatvora od najmanje deset pa do 40 godina zatvora.

Nakon ispitivanja u splitskom Županijskom državnom tužilaštvu biće priveden sucu istrage koji će odlučivati o istražnom zatvoru.

Što se dogodilo u kući u Klisu?

Nezvanične informacije govore da je 30-godišnja majka petomjesečne bebe i Usanovićeva partnerica, u jednom trenutku primijetila da je on s djetetom otišao u toalet. Navodno je dijete u ustima imalo igračku koju mu je uguralo njihovo starije dijete.

Istraga bi trebala utvrditi šta je otac s bebom radio i zašto. Majci je bilo čudno što se s djetetom unutra zadržao neko, po njenom mišljenju, duže vrijeme pa je ušla za njima, piše Slobodna Dalmacija.

Beba je bila potpuno mokra, već je poplavjela i na usta joj je išla pjena. Majka joj je brzo skinula mokru odjeću te je promrzlo dijete pokušala utopliti ogrnuvši je dekom i odjećom koju našla u tom trenutku.

Majka vozila bebu u bolnicu, doživjela saobraćajku

Kad je vidjela da to ne pomaže i da je beba u teškom stanju, sjela je u vozilo i krenula prema Hitnoj pomoći. Ali, na putu je doživjela lakšu saobraćajnu nesreću sudarivši se s drugim automobilom. Bar je tako rekla ljekarima kad je došla do splitske bolnice.

Iz splitske policije nisu mogli ovo potvrditi što ne mora ništa značiti jer je moguće da oni nisu niti obaviješteni o tome ako se radilo o nesreći s materijalnom štetom i posebno ako je drugi vozač vidio da je u vozilu dijete u životnoj opasnosti.

Slobodna saznaje i da policija istražuje je li možda odbjegli Usanović bio učesnik saobraćajne nezgode. Naime, oko 20.30 sati policiju je nazvala ženska osoba koja je kazala da je vozila automobil i da je na staroj kliškoj cesti u jednom trenutku retrovizorom udarila njoj nepoznatog pješaka koji je trčao po cesti.

On, pak, nakon udarca nije ostao što bi bilo očekivano, već je trčeći pobjegao, a policija još pokušava utvrditi da li se radilo o njihovom bjeguncu kojeg su nakraju uhapsili.

(Index)