Хрватска

Бивши супружници имали детаљан план убиства због 400.000 евра

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 28.02.2024. 20:50

Невјероватно, готово филмски звучи прича о позадини нестанка Дубровчанина Тонија Герарда (58), коју је ових дана распетљала загребачка полиција те ухапсила двоје својих старих знанаца, Марину Шнајдер (61) и њеног бившег супруга, Нијемца Вернера Траутмана (57) због сумње да су га убили из користољубља.

Све се почело распетљавати прошле седмице након што је полиција на подручју Свете Недеље ексхумирала људске остатке за које су увјерени да припадају Герарду, чији је нестанак пријављен још 22. фебруара 2022. године. Пронађене кости послали су на Завод за судску медицину и обдукцију, гдје засад нису успјели утврдити узрок смрти, односно начин на који је убијен. Извјесно је да ће се то покушати утврдити вјештачењем остатака, а још се чека и службена потврда ДНК анализе да је заиста ријеч о несретном Дубровчанину. Како медији сазнају, полиција је наставила претраживати околно подручје и у сљедећим данима, а за помоћ су се обратили и загребачком ХГСС-у, који им је одобрио кориштење тима са псом. Накнадно су пронашли још неке кости за које се утврђује припадају ли истом мушкарцу.

Како пише "Јутарњи лист", полицајци су наводно слиједили Траутмана (57), који је нервозно ходао с лопатом и нешто копао око Хото вила у Светој Недељи. Повод за убиство, сматра полиција, произлази из покушаја да се прикрије превара којом су се Марина (раније Вуковић Траутман) и Вернер жељели домоћи вриједних Герардових некретнина у старом језгру Дубровника. Конкретно, Марину отприје сумњиче да је између 15. децембра 2021. и 14. јануара 2022. године израдила двије посебне пуномоћи којима је овлаштена да у Герардово име и за њега као власника закључи купопродајни уговор без икаквог ограничења те уговор о доживотном уздржавању, због чега се против ње у Дубровнику већ води судски поступак.

Сад, након проналаска костију, вјерују да је двојац на неутврђени начин убио Герарда како би прикрили незакониту продају његове некретнине и задржали 400.000 евра, које су тако добили. Наиме, након што је Марина прибавила фалсификоване пуномоћи и уговор, некретнине је прво понудила на продају Граду Дубровнику и Дубровачко-неретванској жупанији, који су је одбили.

Купце је успјела пронаћи у двојици дубровачких предузетника, који су јој, писао је "Дубровачки вјесник", исплатили око 400.000 евра. Након што данима није успио контактирати оца те га није пронашао на адреси у Врбанићевој у Загребу, син Тонија Герарда 22. фебруара полицији пријављује његов нестанак. Како је испричао за "Јутарњи лист", забринуо се за оца јер га је назвао крајем фебруара и рекао да је имао несрећу те га молио да дође у Хрватску, а касније му је послао црно-бијелу фотографију на којој се види разрезани прст. Након пријаве нестанка, сматрају истражиоци, двојац је ухватила паника те су га између 22. фебруара и 12. марта 2022. намамили у изнајмљени стан на светонедељском подручју, гдје су га убили, а потом његово тијело закопали како би се ријешили доказа. Након првог испитивања пред тужиоцем на којему су се обоје бранили ћутањем, Марини и Вернеру Жупанијски суд у Великој Горици одредио је истражни затвор. Обоје су задржани због опасности од утицаја на свједоке, али Марини је истражни затвор одређен и како не би поновила казнено дјело, док је Вернер задржан и због опасности од бијега јер је њемачки држављанин, који има регулисани боравак у Хрватској.

Што се тиче поступка у Дубровнику, он још траје и у њему није донесена неправомоћна пресуда, а на једном од сљедећих рочишта исказ је требао дати управо ухапшени Вернер.

О бившим супружницима Траутман писало се у више наврата, посљедњи пут прије десетак година, кад им се на Жупанијском суду у Вараждину, с још троје оптужених, судило због сумње у малверзације с кантама за смеће у Општини Перушић тешке око 40.000 евра. Још раније, прије више од 15 година, Траутман је одговорио на оптужбе Е. Х., бившег партнера, односно директора у његовој компанији, који га је јавно прозвао да му покушава смјестити повезаност с убиствима Иве Пуканића и Нике Фрањића.

Рекао је новинарки "Вечерњег листа" да је Траутмана упознао у затвору у Њемачкој, гдје су заједно издржавали казну. Тврдио је и како су се, након изласка из затвора, неколико пута нашли, а затим га је Вернер тражио да дође у Самобор и буде му чувар. Тврдио је да је преузео Траутманову фирму на себе јер му је рекао да ће тако добити држављанство, а касније је због компаније имао проблема с Ускоком. Траутман је, испричао да је Е. Х. код њега возио камионе и да је фирму преписао на њега како би добио радну дозволу.

Тврдио је и да му је Е. Х., седам дана након убиства Пуканића, послао пријетећи СМС и од њега тражио 30.000 евра. Запријетио му је да ће летјети у ваздух ако му не да новац, а то је Вернер пријавио полицији.

Пратите нас и путем Вибера